Gemeente Tilburg

Datum
30 maart 2006

Meer aandacht voor de jongste Tilburgers

Veel peuterspeelzalen langer open en inzet extra professionele krachten

De gemeente Tilburg gaat in het kader van de voor- en vroegschoolse educatie (VVE) meer investeren in haar jongste bewoners van 0 tot 6 jaar. Het college heeft hiervoor een concept ambitie vastgesteld, die zij ter inspraak gaat voorleggen aan betrokkenen in de stad. Het college stelt onder meer voor om de openingstijden van een groot aantal peuterspeelzalen in Tilburg te verruimen van 2,5 naar 3 uur per dagdeel. Daarnaast komt er per groep een extra professionele kracht. Ook kunnen peuters op termijn op een aantal locaties meer dagdelen per week voor hetzelfde bedrag naar de peuterspeelzaal. Hugo Backx (Onderwijs): "De eerste levensjaren zijn van cruciaal belang voor de verdere ontwikkeling van kinderen. We moeten onderwijsachterstanden op vroege leeftijd zien te voorkomen. Reden om het ingezette beleid nog sterker voort te zetten".

Van 44% naar 75% bereik

De gemeente streeft ernaar om binnen 4 jaar 75% van alle peuters en kleuters met (het risico op) een achterstand te bereiken. Dit gebeurt allereerst door te behouden wat nu bereikt is: VVE op 16 peuterspeelzalen en 14 basisscholen. Daarnaast komt er een flinke uitbreiding op nog eens 14 peuterspeelzalen en 16 basisscholen en wordt VVE op een aantal kinderdagverblijven ingevoerd. Ook de samenhang tussen de voorzieningen voor 0- tot 6-jarigen krijgt meer aandacht, met name de overstap van peuterspeelzaal naar basisschool. Dit gebeurt onder andere door zo veel mogelijk voorzieningen in de school te huisvesten. Tot slot komt er meer aandacht voor kinderen in de thuissituatie. Zo gaan instellingen als het consultatiebureau en de bibliotheek samen kijken hoe zij kinderen thuis iets extra's kunnen bieden en hoe ze ouders beter kunnen betrekken. De scholen en de gemeente financieren de plannen gezamenlijk. Het beschikbare budget hiervoor loopt de komende jaren op tot 4,4 miljoen euro in 2009. Na de inspraak neemt het college in mei een definitief besluit over de toekomst van het

0-6 jarigenbeleid in Tilburg.

Tilburg investeert met VVE al een aantal jaren extra in peuters en kleuters. In wijken met een groter risico op onderwijsachterstand krijgen kinderen op de peuterspeelzaal en in groep 1 en 2 extra aandacht. De openingstijden van de peuterspeelzalen zijn er verlengd, er staan extra professionals in de peuterspeelzaal en op de basisschool, er is extra aandacht voor (taal-)ontwikkeling en de peuterspeelzaal en nabijgelegen basisschool werken samen. Met deze investeringen worden tot nu toe ongeveer 44% van alle peuters en kleuters met (het risico op) een achterstand bereikt.

Voor de pers:
Theun van den Boer, Bestuurswoordvoering, telefoon 013 542 88 19 Esy Hoek, Themacommunicatie, telefoon 013 542 88 35


---- --