Gemeente Tilburg

Datum
30 maart 2006

Tilburg maakt zich op voor Crossroads

Crossroads volgend schooljaar tot en met 2008 experimenteel van start

Het college heeft het plan van aanpak Crossroads .werk maken van je toekomst. vastgesteld en legt dit deze maand ter goedkeuring voor aan de betrokken partners. Wethouder Hugo Backx (Onderwijs): "Hiermee zijn we weer een stap dichter bij de realisatie van ordeschool Crossroads, dat op 1 september experimenteel van start gaat. Heropvoeden en discipline staan centraal. We willen jongeren op een cruciaal punt in hun leven met een programma op maat weer perspectief bieden en naar school of werk leiden".

Uitgangspunten Crossroads
Jongeren tussen de 12 en 18 jaar die met justitie in aanraking zijn geweest komen via het Veiligheidshuis en een uitspraak van de rechter bij Crossroads terecht. Hier krijgen zij van 08.00 tot 20.00 uur een intensief programma opgelegd. Backx: "De kracht van Crossroads zit vooral in het gestructureerde en flexibele programma. Hierin komen onderwijs, orde en discipline, toeleiding naar de arbeidsmarkt, hulpverlening, huisvesting, vrijetijdsactiviteiten en nazorg aan bod. Al deze onderdelen zijn gericht op gedragsverandering en (her)opvoeding. We kijken hierbij niet alleen naar de jongere zelf maar ook naar de omgeving, zoals ouders en vrienden. Zo krijgt iedere jongere een individuele, op maat gesneden, aanpak". Verschillende disciplines zijn bij het programma betrokken, zoals de jeugdreclassering, het onderwijs en Stichting Kompaan. Een traject op Crossroads duurt gemiddeld zes tot twaalf maanden en kan via een rechterlijke uitspraak met maximaal twaalf maanden verlengd worden. Wanneer het traject niet succesvol wordt doorlopen, dan wordt de eerder opgelegde straf alsnog uitgevoerd, bijvoorbeeld een taakstraf of plaatsing in een Justitiële Jeugd Inrichting.

Experiment

Crossroads gaat tot en met 2008 experimenteel van start: al lerende worden ervaringen opgebouwd, geëvalueerd en aangepast. Tot die periode kunnen jaarlijks zo'n zestien leerlingen op Crossroads terecht. De gemeentelijke bijdrage hiervoor bedraagt ruim twee miljoen euro, vanuit de middelen voor veiligheid, voortijdig schoolverlaten en de Wet Werk en Bijstand. Daarnaast draagt de provincie 100.000 euro bij, het ministerie van Justitie 251.472 euro en het ministerie van OC&W 790.440 euro. "Maar dat is niet genoeg om Crossroads op de lange termijn structureel en voor álle jongeren uit de doelgroep voort te zetten. We zijn dan ook in gesprek met rijksoverheid en provincie om Crossroads mede te financieren. De eerste geluiden zijn optimistisch", aldus wethouder Backx.

Vervolg
Het plan van aanpak wordt in april ter goedkeuring voorgelegd aan de besturen van de partners in Crossroads: het Veiligheidshuis Tilburg, Stichting Kompaan, het Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Midden-Brabant, de Stichting Speciaal Onderwijs Tilburg, de Stichting Educatie en Beroepsonderwijs en de gemeente Tilburg.

Na de bestuurlijke vaststelling gaat een taakgroep een implementatieplan uitwerken, zodat Crossroads in het schooljaar 2006-2007 kan starten. Voor de strategische sturing komt er een stuurgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de partners. De samenwerking tussen de instellingen wordt, gezien het experimentele karakter, in samenwerkingsovereenkomsten vastgelegd. Ook komt er een trajectmanager, die Crossroads gaat coördineren en de schakel vormt tussen de stuurgroep en de medewerkers op Crossroads. Momenteel wordt nog gezocht naar een geschikte locatie.

Achtergrond

Het project Crossroads is ontstaan naar aanleiding van het advies van de commissie Fijnaut (december 2003) om in Tilburg een voorziening te creëren voor jongeren die het risico lopen om het criminele pad te bewandelen. Daarnaast vloeit Crossroads voort uit de gemeentelijke notitie 'Grenzen stellen, toekomst bieden' (december 2003). Hierin worden gemeente, onderwijsinstellingen en andere partners aanbevolen om samen te bekijken hoe zij jongeren, die regelmatig de fout ingaan, in een leeromgeving onderwijs op maat kunnen aanbieden en kunnen werken aan gedragsverandering en sociale vaardigheden. Op 1 april 2005 is een intentieverklaring ondertekend door de betrokken partners.

Voor de pers:
Theun van den Boer, Bestuurswoordvoering, telefoon 013 542 88 19 Esy Hoek, Themacommunicatie, telefoon 013 542 88 35


---- --