Gemeente Amsterdam


Directie Communicatie

Persbericht
Schiphol naar Kennemerland
Reactie Amsterdam

Amsterdam heeft kennis genomen van het kabinetsbesluit om Schiphol onder te brengen bij de veiligheidsregio Kennemerland. Dit houdt in dat de brandweerzorg en de geneeskundige hulp niet langer door de regio Amsterdam zullen worden verleend.

Burgemeester Cohen heeft al langere tijd aangedrongen op zogenaamde congruente grenzen van de veiligheidsregio Schiphol. Dit houdt in dat brandweer, politie en zorg binnen eenzelfde regio werkzaam moeten zijn en vanuit één punt moeten worden aangestuurd. Aan die wens is nu voldaan. Na jaren heeft het kabinet nu een besluit genomen.

Het kabinet heeft niet besloten om Schiphol bij Amsterdam onder te brengen waar veel ervaring bestaat met rampen en crisisbeheersing en waar de grootste capaciteit en expertise bij de hulpdiensten aanwezig is. Schiphol binnen de veiligheidsregio Amsterdam was daarom zowel volgens de gemeente Haarlemmermeer als Amsterdam de meest voor de hand liggende optie geweest. Dit is ook het standpunt van de Politie Amsterdam-Amstelland, GHOR-Amsterdam (geneeskundige hulpverlening) en Regionale Brandweer Amsterdam.

In elk geval betekent deze beslissing een ingrijpende reorganisatie van de brandweer en de GHOR. Welke consequenties het voor de verschillende meldkamers in de regio's heeft is nog onduidelijk.

Pb-052