Gemeente Tilburg

Datum 30-03-2006

Verontreinigde grond Enschotsestraat 60; Resultaten bodemonderzoek

Aanleiding
Op de locatie Enschotsestraat 60 heeft de gemeente in 2005 bodemonderzoek laten uitvoeren. Aanleiding voor het onderzoek was dat op het terrein sprake zou zijn van de aanwezigheid van asbest. Het bodemonderzoek is uitgevoerd door adviesbureau Oranjewoud.

Resultaten
Uit het uitgevoerde bodemonderzoek blijkt dat het terrein verontreinigd is met asbest plaatmateriaal. Er zijn geen losse vezels aangetroffen, die schadelijk zouden kunnen zijn voor de gezondheid. De gemeente heeft uit voorzorg het gronddepot laten afdekken.

Advies GGD
De gemeente heeft de GGD om advies gevraagd. Omdat er geen losse vezels zijn aangetroffen, concludeert de GGD dat er geen risico's zijn voor de gezondheid. Wel adviseert de GGD de met asbest verontreinigde gedeelten niet te betreden, omdat door vertrapping alsnog vezels kunnen vrijkomen. Vooruitlopend op de sanering beveelt de GGD als tijdelijke maatregel aan de verontreiniging af te dekken met bijvoorbeeld graszoden. De huurder en/of de eigenaar van het perceel zijn hier zelf verantwoordelijk voor.

Overige verontreinigingen Enschotsestraat
Op het perceel tussen Enschotsestraat 47 en 81 bevinden zich sinds enige tijd enkele afgedekte hopen verontreinigde grond en een hoge berg puin, die in droge periodes voor stofoverlast zorgt. Omwonenden hebben hierover vragen gesteld aan de gemeente. Mede naar aanleiding daarvan heeft de gemeente een gesprek gehad met de eigenaar van het terrein. Deze heeft toegezegd voor eind mei 2006 de afgedekte hopen grond af te zullen voeren. Ook zal hij de berg puin zodanig afdekken dat deze geen hinder voor de omgeving meer oplevert. Voor meer informatie over de verontreinigingen op dit perceel kunt u terecht bij de heer V. Corbey van Equal Real Estate, 023 557 36 93.

Meer informatie
Mocht u naar aanleiding van deze brief vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met Frans Schultink, projectleider bodem van de afdeling Milieu. Hij is bereikbaar op telefoonnummer 013 542 93 84 of via emailadres frans.schultink@tilburg.nl

WOORDENLIJST bodemverontreiniging

Toelichting:
In de bewonersbrief staat een aantal technische begrippen. Deze begrippen worden hieronder nader uitgelegd. U kunt voor uw vragen of opmerkingen natuurlijk ook terecht bij de betreffende projectleider van de afdeling Milieu. Zijn of haar naam en telefoonnummer staat onderaan in de bewonersbrief vermeld.

Adviesbureau Bedrijf dat gespecialiseerd is in het uitvoeren van bodemonderzoek en bodemsanering. Adviesbureaus kunnen worden ingehuurd door overheden, bedrijven en particulieren.

Bodemonderzoek Onderzoek naar de aanwezigheid van verontreinigende stoffen in de grond en/of het grondwater. Dit wordt uitgevoerd door een adviesbureau: zij nemen grond en/of grondwatermonsters, laten dit analyseren en beschrijven in een rapport wat de resultaten zijn.

Verontreiniging, verontreinigd Situatie waarbij stoffen zich op een zodanige wijze in de grond of het grondwater bevinden, dat dier (bodemleven), plant of mens er hinder van kunnen ondervinden.

Sanering, saneren Maatregelen die getroffen worden om de verontreiniging weg te halen of te verminderen. Een sanering kan ook betekenen dat de effecten van de verontreiniging op mens, plant of dier zoveel als nodig ongedaan worden gemaakt, bijvoorbeeld door de verontreiniging af te schermen. De werkzaamheden worden uitgevoerd door een aannemer, onder leiding van een adviesbureau.


-----------------------
De betekenis van de schuin gedrukte woorden vindt u terug in de woordenlijst aan het eind van deze brief.


---- --