Gemeente Tilburg

Datum
29 maart 2006

Goed verlopen overdracht RIO, meevaller van 150 duizend euro

Jarenlang konden inwoners van Midden- Brabant terecht bij het Regionaal Indicatieorgaan Midden- Brabant, als zij in aanmerking wilden komen voor thuiszorg of voor verzorging in een instelling. Ruim een jaar geleden (1 januari 2005) moest het RIO deze taken overgedragen aan het Centrum Indicatiestelling Zorg. Inmiddels is de overdracht ook in financiële zin afgerond, onder leiding van de Tilburgse oud-wethouder Jan Timmermans.

Het RIO Midden- Brabant werkte tot 1 januari 2005 in opdracht van acht gemeenten: Tilburg, Waalwijk, Oisterwijk, Dongen, Loon op Zand, Gilze Rijen, Goirle en Hilvarenbeek. In 2004 besloot het rijk dat de indicatiestelling voor de Algemene wet bijzondere ziektekosten niet langer thuishoorde bij de gemeentes en hun regionale indicatieorganen. Het rijk was namelijk bang dat de kosten van de zorg de pan uit zouden rijzen en wilde de toegangspoort tot die zorg (het Centrum voor Indicatiestelling) zelf gaan aansturen.

Vanwege overnameproblematiek, veroorzaakt door het rijk, ontstonden er eind 2004 liquiditeitsproblemen. De salarissen voor november en december 2004 dreigden niet meer betaald te kunnen worden. Op dat moment heeft het college van Tilburg besloten om (mede namens de andere gemeenten) een lening te verstrekken van E 700.000. Daarover werden indertijd kritische vragen gesteld in de raad, omdat partijen bang waren dat het geld in een zwart gat zou verdwijnen. Door snel en adequaat handelen heeft het college veel problemen voorkomen. Die lening van zeven ton is door het RIO volledig terugbetaald.

Jan Timmermans heeft de afwikkeling prima begeleid. Door goed te onderhandelen, zijn de afwikkelingskosten voor Tilburg E 150.000 lager uitgevallen dan eerder verwacht. De acht gemeenten proberen nog een deel van de gemaakte kosten terug te halen bij het rijk. Ze hebben daartoe een claim van E 198.000 ingediend bij het ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport. Daar is immers het besluit tot overdracht van taken genomen.

Voor meer informatie
Marlies van Brunschot, Bestuurswoordvoering, telefoon 013-5429705


---- --