FNV


1 mei conferentie

De Geus erkent eindelijk succes aanpak ziekteverzuim

De FNV is blij dat de minister De Geus (sociale zaken) eindelijk de resultaten erkent van de vernieuwde aanpak van het ziekteverzuim die in 2002 werd ingezet met de Wet Verbetering Poortwachter. Uit de evaluatie van de Wet Poortwachter, die De Geus vandaag naar de Kamer stuurde, blijkt dat zowel het ziekteverzuim als de instroom in de WAO onder de zeven miljoen werknemers flink is gedaald.

De nieuwe regelgeving rond ziekteverzuim, waartoe het laatste 'paarse' kabinet besloot, verplicht werkgevers zieke werknemers beter te begeleiden bij de terugkeer naar werk. Laat de baas de zaak op zijn beloop, dan kan het UWV sancties opleggen. Aan de andere kant heeft ook de werknemer naast duidelijker omschreven rechten ook de plicht om actief mee te werken aan de re-integratie. Doet die dat niet dan mag de werkgever de loondoorbetaling stoppen.

FNV's vice-voorzitter Ton Heerts is blij dat minister De Geus eindelijk uit de "ontkenningsfase" is en de Wet Poortwachter nu voor het eerst een succes noemt. "De minister heeft de strenge aanscherping van de keuringscriteria voor de WAO altijd verdedigd door te stellen dat de daling van het verzuim en de arbeidsongeschiktheid niet per se door Poortwachter komt en dat harde ingrepen nodig zijn. Met de erkenning van het succes logenstraft de minister zelf zijn eerdere argumenten."

Klik hier voor meer informatie over de evaluatie van de Wet Poortwachter.

30 maart 2006