Gemeente Borger-Odoorn


30-03-2006
BORGER-ODOORN KRIJGT AVONTUURLIJK TOERISTISCH CENTRUM

Borger krijgt avontuurlijk toeristisch centrum

In de gemeente Borger-Odoorn komt een voor ons land uniek avontuurlijk toeristisch centrum (ATC). Grontmij en Ideeboys © zijn met de gemeente Borger-Odoorn tot overeenstemming gekomen over de ontwikkeling van dit unieke toeristische centrum. De locatie ligt ten westen van het dorp Borger, vlak langs de N34, tussen de N374 en de Koesteeg. Ze ligt centraal ten opzichte van de verschillende toeristische attracties en is goed bereikbaar vanaf de weg. In dit opzicht is het toeristisch gezien een zeer aantrekkelijke locatie. Voornaamste doel van de nieuwe plannen is het realiseren van een nieuwe dagattractie in de sfeer van spanning en avontuur gecombineerd met een toeristisch recreatief loket. De verwachting is dat de plannen rond 2009 afgerond zijn. De eerste invulling van het nieuwe avontuurlijk toeristisch centrum zal bestaan uit het inmiddels landelijk bekende maisdoolhof. Afgelopen jaar was dit grootste professionele maisdoolhof van Europa te bezoeken in Erm. Vanaf begin juli aanstaande kan er in Borger gedoold worden. Het werkvoorzieningschap Alescon in Hoogeveen, exploitant van de glasblazerij, zal naar verwachting ook de exploitatie van de doolhof voor zijn rekening nemen. Algemeen directeur Alescon, A. Bruins Slot: "wij zien in de ontwikkeling van het beoogde avontuurlijk toeristisch centrum Borger, en in het bijzonder daarbij het doolhof, een kans om bestaande activiteiten op toeristisch/recreatief gebied verder te versterken. Wij hebben het voornemen om met anderen in het gebied de toerist in Drenthe nieuwe spannende arrangementen aan te bieden. Doel van dit alles is natuurlijk verdere versterking van de lokale economie en voor ons als bedrijf het vinden van nieuw werk voor onze mensen".

Directeur J. Rijnhart van de Grontmij in Noord-Nederland is tevreden met de samenwerking tussen zijn bedrijf en het creatieve adviesbureau Ideeboys © in Emmen. "Wij versterken elkaar. Creatieve processen doormaken en ontwikkelen tot concrete produkten". Alle betrokkenen spreken waarderende woorden voor de inzet van zowel het ambtelijke apparaat van de gemeente Borger-Odoorn als het college van B&W dat door deze samenwerking binnen het ATC het al zo lang gewenste natuurtransferium in een moderne jas gerealiseerd ziet. "Voor de toerist moet het een punt worden waar informatie van het gehele gebied beschikbaar is, men moet er kunnen parkeren, beleven en gemotiveerd worden vooral in de regio te blijven", zegt burgemeester T. Slagman-Bootsma. "We hebben de indruk dat alle partijen de schouders er onder willen zetten en we gaan er vanuit dat er voor mensen in onze gemeente werk ontstaat:" In de gemeente Borger-Odoorn verdient 1 op 5 werkenden zijn/haar inkomen in de toeristisch/recreatieve sector.

Het is de bedoeling dat op het gebied van het avontuurlijk toeristisch centrum in Borger-Odoorn naast het beleven van recreatief spannende dingen ook informatie wordt verstrekt aan de duizenden toeristen die Borger en omgeving bezoeken.

Het avontuurlijk toeristische centrum zal op een passende wijze vorm krijgen in het landschap. Met de uiteindelijke investering is een bedrag gemoeid van enkele miljoenen euro's.