Gemeente Zaanstad

Zaanstad plaats 122 panden op gemeentelijke monumentenlijst waaronder pakhuizen Zaandam en Phenix in Zaandam en Vicomte in Westzaan 29-03-2006

Zaanstad telt steeds meer monumenten. Zowel het aantal rijksmonumenten als het aantal panden op de gemeentelijke monumentenlijst is de afgelopen jaren sterk gestegen. Begin 2003 waren nog maar 25 panden en objecten aangewezen als gemeentelijk monument. Eind 2004 stond de teller op 74 en inmiddels is dit aantal gegroeid naar maar liefst 122 gemeentelijke monumenten. Begin 2006 zijn diverse panden geplaatst waaronder pakhuizen Zaandam en Phenix aan de Zaan in Zaandam, Vicomte in Westzaan en het oude badhuis aan de Parkstraat in Zaandam.

Ook het aantal rijksmonumenten in Zaanstad is de laatste jaren toegenomen. Zo werd in de zomer van 2001 de rijksmonumentenlijst uitgebreid met circa dertig panden en objecten uit de periode 1850-1940, waardoor Zaanstad nu 253 rijksmonumenten telt. Bij de nieuwe rijksmonumenten zijn diverse grootschalige industriële complexen, zoals het Hembrugterrein, Verkade, de Adelaar, Polak & Schwarz, Zwaardemaker en Boon.

Parels in Zaanstad
De monumentenstatus geeft aan dat een pand bijzonder is en onderstreept het historische belang ervan. Niet alleen de eigenaar van het monument is hier bij gebaat maar ook de hele gemeenschap. Goed gerestaureerde en onderhouden monumenten maken Zaanstad aantrekkelijk voor bezoekers en investeerders, zorgen voor economische ontwikkeling en sfeer in de stad. Met de uitbreiding van de gemeentelijke monumentenlijst heeft Zaanstad verder ingezet op het behoud van haar parels.

Hart voor erfgoed
Niet alleen de gemeente hecht belang aan monumentale panden en objecten. Ook eigenaren, historische verenigingen en restauratieaannemers dragen bij aan het behoud van het erfgoed van Zaanstad. Eén van deze personen met een voorliefde voor het Zaans erfgoed is Gé Sombroek, vennoot van bouwbedrijf Somass uit Wormer. Zijn bedrijf heeft zich gespecialiseerd in het restaureren van Zaanse huizen en molens en het bouwen van replica's. Op het terrein van de voormalige fabriek van lange vingers en ijswafels "Vicomte" aan de Overtoom in Westzaan zal Somass een aantal woningen realiseren in een authentiek Zaanse stijl. Pakhuis "De Dekker" is de blikvanger op het terrein en is dus recent geplaatst op de gemeentelijke monumentenlijst. De Dekker is een houten zaadpakhuis uit 1791 en verkeert in originele staat. Ook de in 1925 aangebouwde stenen fabriek aan de zuidkant is behouden gebleven. Sombroek is blij dat het pand een gemeentelijk monument is geworden en doet er alles aan om het zo te restaureren dat de karakteristieke uitstraling behouden blijft. Want, meent Sombroek, de zorg voor het cultuurhistorisch erfgoed is van groot belang voor het behoud van de specifieke Zaanse identiteit.

Bijgewerkt op 30-03-2006