Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

FORT RAMMEKENS OPENT HAAR DEUREN OP 30 MAART

Bezoek het oudste zeefort van West-Europa (1547)

Van 30 maart tot en met 29 oktober 2006 is het oudste zeefort van West-Europa weer dagelijks toegankelijk voor bezoekers. Ga terug in de tijd en ontdek hoe men op een slimme manier het land verdedigde.

Het goed bewaarde fort, vlakbij Ritthem bestaat uit een aantal ruimtes; de zogenaamde kazematten. In deze ruimtes zijn diverse exposities te zien. Zo is er een vaste expositie over de geschiedenis van het fort. In één van de kazematten draait een film over de inundatie van Walcheren door de geallieerden in 1944.

Zowel cultuur als natuur
Fort Rammekens ligt in een bijzonder natuurgebied. Naast een bewogen geschiedenis heeft de omgeving unieke flora en fauna te bieden. Als er interesse in is kan een rondleiding worden aangevraagd. Een enthousiaste IVN-gids (natuurgids van de Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie) vertelt dan alles over zowel het fort als de natuur eromheen. Het fraaie bosgebied Rammekenshoek is een heerlijke plek om te wandelen. Aan dit enige schor van Walcheren groeien aan de rand zeekraal, lamsoor en zeeweegbree. De zilte geur van het schor trekt niet alleen mensen maar ook tal van vogels.

Verschillende mogelijkheden
De kazematten die vrij zijn worden vaak ingericht door kunstenaars die daar hun (tijdelijke) expositie willen houden. Daarnaast is het zelfs mogelijk om het hele fort af te huren. Denk bijvoorbeeld aan een bruiloft, een personeelsbijeenkomst of zelfs een kinderfeest.

Exposities
Door de middeleeuwse sfeer die er in het fort heerst, komen exposities vaak goed tot zijn recht. Naast de vaste expositie over de geschiedenis van het fort en de film over de gebroken dijken, kunt u vanaf 30 maart weer genieten van de fototentoonstelling 'De vier seizoenen van Rammekens' en de tentoonstelling keramiek.

Fototentoonstelling 'de vier seizoenen van Rammekens'
Eén van de kazematten is gereserveerd voor een fraaie fototentoonstelling over 'de vier seizoenen van Rammekens'. De ruim negentig foto's, die gemaakt zijn door Jaap Klein en Karen van de Velde, laten u het fort, de kreken, de flora, vogels, bomen en verschillende soorten lichtval zien.

Tentoonstelling keramiek
De Glazen Pui is een onderdeel van stichting Arduin. Sherton werkt daar en heeft de mooiste en meest kleurrijke keramische potten en dierfiguren gemaakt. Deze zijn momenteel te zien in één van de andere kazematten. Het is ook mogelijk om een werkstuk te kopen.

Omdat Fort Rammekens, zowel op het gebied van cultuur als natuur, veel te bieden heeft is er een samenwerkingsverband ontstaan tussen Staatsbosbeheer en het Zeeuws maritiem muZEEum. Het fort is geopend van dinsdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur. Voor meer informatie kunt u kijken op www.muzeeum.nl of bellen naar 0118-412498. U vindt het fort aan de Rammekensweg in Vlissingen-Oost.

Maart 2006