Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
parlementaire stukken


Brief minister bij AIVD-rapport 'De gewelddadige jihad in Nederland'

30 maart 2006

Bijgaand bied ik u aan de AIVD-publicatie «De gewelddadige Jihad in Nederland - Actuele trends in de islamistisch-terroristische dreiging».
De publicatie vormt onderdeel van een reeks van AIVD-publicaties in de afgelopen jaren over verschillende aspecten van radicalisering en terrorisme.

---

De publicatie is, net als de eerdere AIVD-publicaties, in essentie informerend van aard. Het rapport beschrijft het fenomeen van jihadistische netwerken die in ons land aanwezig zijn en waarin de terroristische dreiging zich vandaag de dag manifesteert. Het biedt inzicht in de wijze waarop deze netwerken ontstaan en zich in de afgelopen jaren hebben ontwikkeld. Tevens biedt het inzicht in trends die van invloed zijn op de huidige en toekomstige terroristische dreiging.

De belangrijkste doelstelling van de publicatie is om met de uit de AIVD-onderzoeken naar jihadistische netwerken verkregen inzichten een gezaghebbende bijdrage te leveren aan het maatschappelijke debat over radicalisering en terrorisme, met als doel bestaande beelden in de samenleving te nuanceren en aan te scherpen.

De AIVD-publicatie is niet bedoeld als een alomvattende schets van het actuele dreigingsbeeld en geeft dus geen directe aanleiding voor het nemen van aanvullende concrete (beleids)maatregelen, anders dan voortgezet onderzoek door de AIVD. In de halfjaarlijkse voortgangsrapportages terrorismebestrijding informeren mijn ambtgenoot van Justitie en ik de Tweede Kamer over het algemene dreigingsbeeld en over de stand van zaken in de voortgang van het contraterrorismebeleid en over nieuwe voornemens of initiatieven hierin.

De AIVD schetst de factoren en trends die de dreiging vanuit de terroristische netwerken structureel en divers maken. Naar aanleiding van de AIVD-publicatie kom ik tot de conclusie dat het door het kabinet reeds gevoerde en aangekondigde beleid gericht op het bestrijden van radicalisering en terrorisme voldoende robuust is om de actuele en toekomstige terroristische dreiging te kunnen bestrijden. Zo accentueert de AIVD-publicatie het belang van:
- het tijdig interveniëren in radicaliseringstendensen vanuit het lokale bestuur;
- de voortzetting van een intensieve internationale samenwerking;
- het bevorderen van integratieprocessen en het mobiliseren van de weerstand tegen radicalisering binnen de islamitische gemeenschappen;
- het onderkennen en tegengaan van radicaliserings- en rekruteringsprocessen via internet.

Door middel van de halfjaarlijkse voortgangsrapportages terrorismebestrijding zullen de minister van Justitie en ik de Tweede Kamer blijven informeren over de voortgang en eventuele intensiveringen in het contraterrorismebeleid.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, J. W. Remkes

Zie ook
* Interne link De gewelddadige jihad in Nederland

© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties - 30 april 2006