Alarmcentrale wraakt NMa om betrokkenheid bij inrichting kartel

NMa kartel waakhond wil verzekeraars niet bijten

DEN HAAG, 20060329 -- De Alarmcentrale Nederland (ACN) zal morgen, donderdag, op een hoorzitting van de NMa deze zelfde NMa wraken vanwege haar rol bij de handhaving van het monopolie op hulpverlening bij verkeersongelukken van de Stichting Incident Management Nederland (SIMN). Volgens ACN en haar advocaat Paul de Groen is de rol van de NMa in deze zaak tot nu toe dubieus en partijdig geweest.


ACN (Alarmcentrale Nederland) gevestigd te Abbenes, is een bedrijf dat sinds 2000 probeert op de markt te komen als meldpunt voor autohulpverlening. Deze markt wordt gedomineerd door de verzekeraars en de ANWB, die deze markt volledig afschermen voor hun eigen alarmcentrales. In samenwerking met Rijkswaterstaat hebben de verzekeraars en de ANWB een systeem ontwikkeld dat hun feitelijk het monopolie geeft op de hulpverleningsmarkt. Voor dit systeem hebben zij de SIMN (Stichting Incident Management Nederland) opgericht. De SIMN heeft van de NMa ontheffing voor dit monopolie gekregen. Door dit kartel is het voor ACN onmogelijk om een plekje op de markt te veroveren.

ACN heeft hierover sinds 2002 diverse keren bij de NMa geklaagd doch werd telkens door de NMa met smoesjes weggestuurd. Het niet serieus nemen van deze klachten door de NMa, heeft ACN al die tijd verwonderd. De NMa moet immers bewaken dat er te allen tijde marktwerking en dus toetreding tot de markt is. Hoewel de NMa zelf in een uitspraak heeft geconstateerd dat de markt voor ACN is afgesloten, wil zij hieraan niets veranderen. ACN kreeg het advies zich bij haar concurrenten, samenwerkend in de SIMN, aan te sluiten. Dit is echter door de SIMN geweigerd.

Uit reeds afgenomen getuigenverklaringen blijkt dat geen middel werd geschuwd om ACN in een kwaad daglicht te plaatsen. Zo werden bedrijven zelfs door de verzekeraars bedreigd met verlies van bergingswerk, indien zij voor ACN zouden werken. Ook hiertegen lijkt de NMa niets te willen doen.

Zelfs een door de rechtbank te Rotterdam in 2005 opgedragen onderzoek voert de NMa maar ten dele en heel summier en subjectief uit. Ook een belofte van minister Brinkhorst gedaan in brieven van 28 oktober 2005 en van 10 januari 2006 dat de NMa deze zaak gedegen en voorspoedig zou behandelen, heeft niet geholpen. ACN vermoedt dat zelfs deze minister door de NMa op een dwaalspoor is gezet om betrokkenheid van de NMa bij dit systeem te verbloemen. De VVD heeft op 14 oktober 2005 bij monde van de heer R. Luchtenveld, lid van de Tweede Kamer, laten weten dat ACN toegang tot de markt moet hebben en dat hij hiertoe de nodige stappen zal ondernemen.

Uit de getuigenverhoren die ACN tot nu toe van de NMa heeft ontvangen blijkt nu echter dat het kartel van verzekeraars en alarmcentrales in de SIMN mede op verzoek van Economische Zaken (NMa) en onder druk van Verkeer en Waterstaat is ingesteld en dat de huidige directeur NMa, de heer Kalbfleisch tot circa zijn aantreden bij de NMa, voorzitter was van de commissie van beroep van de SIMN. Hij is daardoor bij een belangrijke partij in het kartel betrokken geweest. Naar nu blijkt is ook de NMa zelf betrokken geweest bij de inrichting van dit kartel en hiermee bij het afschermen van de alarmcentrale-markt. "Geen wonder", zegt ACN directeur Van den Boogaard, "dat wij nu al 4 jaar worden buitengesloten en dat onze klachten bij de NMa tot niets leidden. Wij moeten niet alleen tegen verzekeraars vechten, maar blijkbaar ook tegen de NMa zelf".
"Hiermee is vastgesteld dat er toch wel een heel innige relatie is tussen de NMa en de verzekeraars. Dit voorspelt weinig goeds voor branches die in belangrijke mate afhankelijk zijn van de verzekeraars, zoals de garage en schadebedrijven en de gezondheidszorg", vervolgt van den Boogaard.