Stop de waanzin van de éénmanszaak

Opmars Limited onstuitbaar

NEDERLAND, 20060330 -- De éénmanszaak is een eenvoudige, makkelijke en goedkope manier om een bedrijf te starten! Inschrijven bij de Kamer van Koophandel, belastingdienst en bedrijfsvereniging en de éénmanszaak is gestart. Er is echter geen enkele instantie die uit zichzelf wijst op het risico van ondernemen met een éénmanszaak. Er kunnen fiscale motieven zijn om in de rechtsvorm van een éénmanszaak te ondernemen, maar die wegen niet op tegen de nadelen. Het grootste gevaar is dat bij het falen van de onderneming, het volledige privévermogen van de ondernemer (en dat van de partner en de minderjarige kinderen!) aansprakelijk is voor de schulden!


Opmars Limited in Nederland niet te stuiten.

Nederlandse vennootschapswetgeving wordt eindelijk aangepast aan de Europese normen na een uitspraak van het Europese gerechtshof.
Slechts enkele jaren na het baanbrekende "Inspire Art" arrest van het Europese Hof van Justitie, is de Engelse Limited een veelgebruikte rechtsvorm geworden in het Nederlandse bedrijfsleven. Met een door het Nederlandse bedrijf YRT Business Service Ltd. voordelig, snel en eenvoudig op te richten Limited kan een ondernemer zijn privé-vermogen afschermen en zijn administratieve lasten verlagen zonder hoofdelijke aansprakelijkheid, zonder ¤ 18.151,- verplicht kapitaal, zonder antecedentenonderzoek, zonder publicatieplicht en zonder hoge notariskosten.
Voordat de Europese rechter op 30 september 2003 de vrije vestiging van Limiteds in Nederland mogelijk maakte, had de MKB-ondernemer eigenlijk alleen een keus tussen de dure Besloten Vennootschap (BV), de riskante éénmanszaak of Vennootschap onder Firma (VOF).
De Nederlandse overheid heeft enkele jaren geprobeerd om de vrije vestiging van buitenlandse vennootschappen in Nederland te voorkomen met de Wet op de Formeel Buitenlandse Vennootschappen. Deze wet onderwierp de Limited, die zich in Nederland wilde inschrijven, namelijk aan de strenge Nederlandse BV eisen.
Dit was in strijd met het beginsel van vrije vestiging uit het EG-verdrag. Inspire Art Limited lokte een proefproces uit en kreeg gelijk van de hoogste Europese rechter.
Nederlandse ondernemers kunnen nu zelf bepalen naar welk recht zij hun vennootschappen oprichten en vooral de met de BV vergelijkbare rechtsvorm van de Engelse Limited is uitgegroeid tot een serieus en betaalbaar alternatief.
De uitspraak heeft geleid tot een grote groei in het gebruik van Limiteds in Nederland en tot rechtszekerheid voor de Limiteds die al bij de KvK waren ingeschreven.

Engelse Limited officieel gelijkgesteld aan BV.

De Limited is zo in trek dat het kabinet momenteel studeert op plannen om de verouderde Nederlandse vennootschapswetgeving aan te passen. In het bijzonder de kapitaaleis van ¤ 18.151,- drukt zwaar op de financiële middelen van kleinere ondernemers. Bovendien heeft de minister van justitie in een interview onlangs gezegd dat hij verwacht dat de Nederlandse rechtsvormen zullen verdwijnen en heeft de staatssecretaris van Economische Zaken toegegeven dat die ¤ 18.151,- slechts een valse zekerheid biedt aan schuldeisers, want malafide ondernemers weten de kapitaaleis in de praktijk toch te omzeilen, terwijl er voor bonafide schuldeiser in de praktijk niets meer over is als de curator zijn declaratie- de fiscus en het UWV hun vorderingen hebben geïncasseerd.
Daarnaast klagen veel ondernemers over de starheid en het onrecht van de Nederlandse vennootschapswetgeving die een kleine BV onderwerpt aan dezelfde eisen als grote multinationals, bijvoorbeeld om jaarlijks een algemene vergadering uit te schrijven en de jaarcijfers te publiceren via de kamer van koophandel.
En hoewel er in Nederland nog een beetje louche imago aan de Limited hangt, is een ander voordeel van een Limited dat er in het internationale verkeer juist sprake is van grote acceptatie.


Stop de waanzin van de éénmanszaak!.

Met de Limited die de voordelen van de BV binnen het bereik heeft gebracht van de kleinere ondernemer, is deze niet langer veroordeeld tot de risicovolle éénmanszaak of VOF. Door persoonlijke faillissementen tengevolge van het falen met een éénmanszaak of VOF, worden door de curator elk jaar weer bij een stijgend aantal privé personen beslag gelegd op hun vermogen, hun woningen leeggehaald en het huis met de inboedel verkocht.
Immers het enige wat een failliet mag behouden is een bed, een tafel met stoelen, voedsel en de kleding aan zijn lichaam!
De meeste ondernemers zijn zich van hun vermogensrisico's niet bewust en er is ook geen instantie die er belang bij heeft om een ondernemer in spé te informeren over de enorme risico's die verbonden zijn aan het ondernemen met zijn gehele vermogen (en dat van zijn partner en zijn kinderen!). Toch blijven o.a. Kamers van Koophandel startende ondernemers een éénmanszaak of VOF aanraden en zetten zij zo de eerste stap al verkeerd op de weg van ondernemerschap. De fiscale tegemoetkomingen lijken voor vele ondernemers, die onvoldoende geïnformeerd zijn, een reden om te kiezen voor een onderneming in de vorm van een éénmanszaak of VOF. Dit geeft achteraf grote onvrede, want bijvoorbeeld de 5% winstvrijstelling in de MKB winstvrijstelling regeling, weegt niet op tegen het 100% verlies van alles, ook het privé bezit, bij een faillissement. YRT Business Service Ltd. heeft in de advisering aan het MKB deze problemen jarenlang gesignaleerd en is onlangs de campagne Triple-B gestart. Bescherming en Belasting Besparing.

Bescherming van privébezittingen en Belasting Besparing.

Nu een Limited als algemeen erkende rechtspersoon in Europa zijn doorbraak beleeft, is het voor een MKB ondernemer nu mogelijk om via YRT Business Service Ltd. voor minder als ¤ 800.- een volledige Holding- en Werkmaatschappij constructie op te richten. Voor bescherming van privébezittingen en belasting besparing, want in de huidige vennootschapsbelasting is het tarief gedaald tot onder de 30% (!) vergelijk dit met het top inkomstenbelasting tarief van 52% en de fiscale voordelen zijn duidelijk. Ook al bestaande éénmanszaken kunnen alsnog overgaan tot omzetting door YRT Business Service Ltd. van hun bestaande onderneming in een Holding- en werkmaatschappij, e.e.a. in nauwe samenwerking met hun eigen accountant.
Met deze Holding heeft men dan alle voordelen die voorheen slechts waren weggelegd voor de grote bedrijven, zoals makkelijker kapitaal aantrekken door uitgifte van aandelen, afscheiding van risicovolle activiteiten, sterfhuisconstructies, nieuwe activiteiten in aparte dochtervennootschappen onderbrengen, pensioen in eigen beheer opbouwen, vastgoed in een aparte exploitatie vennootschap, etc.

Stamrecht Vennootschap.

Ook voor het onderbrengen van een zgn. "gouden handdruk" is een Limited bij uitstek geschikt, u kunt en mag alles wat u met een BV mag immers ook met een Limited en door de lage kostenstructuur is een stamrecht Limited van YRT Business Service Ltd. ook al bij lagere uitkeringen interessant.
De stamrecht Limited heeft enkele bijzondere kenmerken en er zijn vooraf wat extra werkzaamheden noodzakelijk, o.a. overeenstemming met de ex-werkgever, het aanvragen van een bankrekening voor de vennootschap en een verklaring van geen bezwaar van de fiscus. E.e.a. is echter voor zo'n ¤ 350,- extra geheel verzorgd dus is de stamrecht Limited een geduchte concurrent van de duurdere stamrecht BV.

Oprichting van een nieuwe Limited.

Voor de oprichting van een Limited is het niet noodzakelijk dat de ondernemer zelf naar Engeland afreist, de volledige oprichting door de ondernemer of zijn accountant kan via internet en telefoon afgehandeld worden.
Er is slechts een eenvoudig aanvraagformulier noodzakelijk, wat van de website www.yrt.nl gedownload kan worden en zonder verdere tussenkomst van notaris of anderen wordt de nieuwe vennootschap direct in Engeland opgericht en ingeschreven in het kantoor te Londen van YRT Business Service Ltd.
Binnen enkele dagen ontvangt men de documenten van de vennootschap, compleet met de al (gedeeltelijk) ingevulde formulieren voor inschrijving bij de Nederlandse Kamer van Koophandel om dezelfde dag te kunnen starten met de onderneming.
Ook alle jaarlijkse verplichtingen in Engeland worden voor een kleine vergoeding door YRT Business Service Ltd. verricht, zodat de Limited in Engeland geen belasting hoeft te betalen en de ondernemer alleen te maken heeft met de Nederlandse wetgeving.
Een Limited wordt immers gelijk behandeld als een BV dus men moet in Nederland aan alle normale verplichtingen blijven voldoen.

Een Limited is een voorbeeld van een moderne Europees erkende vennootschap en is als volwaardig en voordelig alternatief voor de BV bezig aan een onstuitbare opmars.