Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Wetenschap, beleid én praktijk op publiekssymposium over stijgend water

Bedreiging en kans: water in Nederland

Bedreigingen, maar ook kansen van de stijgende zeespiegel komen aan bod op het publiekssymposium Bedreiging en kans: water in Nederland, georganiseerd door VU podium en de Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen van de Vrije Universiteit. Het vindt plaats op vrijdag 31 maart; al 135 waterschappers, aardrijkskundeleraren, bestuurders en andere belangstellenden (iedereen is welkom) hebben zich aangemeld.

Een van de sprekers is Govert Geldof van ingenieursbureau Tauw: hij laat zien hoe we Nederland nu nog ruim op tijd zo in kunnen richten dat we prima kunnen omgaan met meer water (bijvoorbeeld met 'klimaatbestendige bouw'). Ook is er een forumdiscussie: daarin gaan de directeur van Natuurmonumenten Jan Jaap de Graeff, de voorzitter van de Unie van Waterschappen Sybe Schaap, de Amsterdamse wethouder Stedelijke ontwikkeling en waterbeheer Duco Stadig en milieuhoogleraar Pier Vellinga met elkaar en het publiek in discussie.

Probleem

Het klimaat verandert. De zeespiegel stijgt de komende honderd jaar tussen de 20 en 110 centimeter en verhevigde regenval brengt via de rivieren waarschijnlijk steeds meer water naar ons toe. Zulke ontwikkelingen zijn op het eerste gezicht beangstigend voor een land dat voor een flink gedeelte onder de zeespiegel ligt. Wetenschappers en bestuurders zoeken daarom naar oplossingen.

Oplossing

Maar we kunnen het ook anders bekijken. Het water dwingt ons opnieuw over de inrichting van Nederland na te denken en met nieuwe strategieën te komen. Water is daarbij echter niet meer alleen de tegenstander, maar het biedt ook kansen om tot nieuwe ruimtelijke oplossingen te komen. Zo hebben de Deltawerken Nederland ook geen windeieren gelegd: we zijn de beste dijkenbouwers en baggeraars ter wereld! Aangezien zeespiegelstijging een wereldwijd probleem is, kan een proactieve benadering van dat probleem een groot gat in de markt vullen.

Programma
12.00 uur: Markt en demonstraties van onderzoek van de Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen van de VU 13.30 uur: Opening door prof. drs. Pieter Bouw 13.40 uur: Lezing door prof. dr. Co de Vries (VU): Schets van de interactie tussen water/klimaatsverandering en maatschappij in historisch perspectief 14.00 uur Lezing door prof. dr. Dick Kroon (VU): Wat betekenen water/klimaatveranderingen voor Nederland: verleden en heden 14.20 uur Lezing door Govert Geldof (adviesbureau Tauw): Omgaan met klimaatveranderingen in de praktijk 14.40 uur Lezing door prof. dr. ir. Pier Vellinga (FALW/VU): Klimaatverandering en de veiligheid van Nederland 15.00 uur Korte discussieronde
15.15 uur PAUZE
15. 45 uur Forum- en zaaldiscussie onder leiding van prof. drs. Pieter Bouw met als deelnemers:
- Dr. Sybe Schaap, voorzitter Unie van Waterschappen, over de manier waarop de Waterschappen omgaan met klimaatverandering;
- Ir. Jan Jaap de Graeff, directeur Natuurmonumenten, geeft aan hoe een natuurbeheerder omgaat met klimaatverandering;
- Drs. Duco Stadig, wethouder gemeente Amsterdam, gaat in op de problematiek vanuit de stedelijke omgeving en Schiphol;
- Prof. dr. ir. Pier Vellinga, decaan FALW/VU 17.00 uur Sluiting en borrel

NOOT VOOR D EREDACTIE

het VU-symposium Bedreiging en kans: water in Nederland vindt plaats op vrijdag 31 maart vanaf 13.30 uur in het auditorium van de Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105 in Amsterdam. De toegang is gratis, maar u wordt verzocht zich aan te melden.

Informatie/aanmelden

VU podium, T (020) 598 9292 of via internet: www.vupodium.nl E-mail: vupodium@dienst.vu.nl

21/03/2006/RL / pb06.024

VU podium is een initiatief van de Vrije Universiteit, het VU medisch centrum, Christelijke Hogeschool Windesheim en de Vereniging VU-Windesheim.