Waterschap Rivierenland meet dijken met helikopter en laser (24-03-2006)

Waterschap Rivierenland gaat op vrijdag 31 maart en zaterdag 1 april zo'n 200 kilometer dijk met behulp van een helikopter en lasertechnologie opmeten. Met deze techniek kan het waterschap de hoogte en de vorm van de dijken zeer nauwkeurig vaststellen. Bovendien kost deze meetmethode veel minder tijd dan het traditionele landmeten.

De metingen op 31 maart en 1 april betreffen de dijken aan de
- zuidkant van de Rijn vanaf Everdingen tot aan de Duitse grens,
- noordkant van de Waal vanaf Gorinchem tot aan de Duitse grens en de
- oostkant van de Afgedamde Maas.
Afhankelijk van de voortgang en de weersomstandigheden kunnen ook de dagen daarna nog vluchten plaatsvinden.

150.000 laserpulsen per seconde
De meting gebeurt met behulp van (onschadelijke) lasers. De helikopter vliegt daarbij op ongeveer 200 meter hoogte over de dijken. Tijdens de meting worden 150.000 laserpulsen per seconde naar de grond gestuurd. De informatie die dit oplevert, geeft in combinatie met een GPS-systeem precies de hoogte en vorm van de dijken weer. Tegelijkertijd worden de dijken digitaal gefotografeerd om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen.

Veilig voor hoogwater
Het waterschap gebruikt de meetgegevens onder meer om de hoogte en de vorm van de dijken te controleren. Zo kan het waterschap de dijken op orde houden, zodat deze goede bescherming tegen hoogwater blijven bieden.

Snel, nauwkeurig en minder overlast
Door de metingen met helikopter en lasers beschikt het waterschap binnen veel kortere tijd en tegen lagere kosten over meer gedetailleerde informatie dan via het traditionele landmeten mogelijk zou zijn. Bovendien ondervinden bewoners aan de dijk nu minder overlast dan bij het traditionele landmeten, waarbij toegang tot privé-percelen nodig was om de metingen uit te voeren.