Gemeente Dordrecht


Persbericht

Tentoonstelling 'Alles uit de kast' over de opkomst en ondergang van een Dordts gilde

Het Zakkendragersgilde

Deel 6 van de serie Verhalen van Dordrecht wordt aanstaande vrijdag, 31 maart, gepresenteerd tijdens de opening van de tentoonstelling 'Alles uit de kast'. Het eerste exemplaar van het boekje over het roemruchte Zakkendragersgilde wordt aangeboden aan de heer Pieter Jorissen.

In de 15e eeuw telde Dordrecht maar liefst dertig gilden. Het Mazelaars- of Zakkendragersgilde heeft het langst bestaan. Pas in 1950 besloot de gemeenteraad het gilde op te heffen. Kitty Römer-Hurkmans en Jan Koonings zijn in de eeuwenlange geschiedenis van de gilden gedoken. Eerder hadden zij ten behoeve van een gilde wandeling door de stad, die zij namens de Historische Vereniging Oud Dordrecht verzorgen, al gestudeerd op de geschiedenis van de gilden. Wie daar oog voor heeft wordt In de stad en in de straatnaamgeving nog veelvuldig herinnerd aan de vele gilden. Voor het boekje hebben Jan en Kitty een nadere studie gemaakt van het gilde dat het langst in Dordrecht heeft bestaan.

Pieter Jorissen, directeur van 'A. Mak Kunst- en Antiekveilingen sinds 1839 B.V.' opent de tentoonstellingen 'Alles uit de kast' in Museum Van Gijn. Op de tentoonstelling zijn in vitrines allerlei objecten te zien, die aan het museum zijn geschonken en ge! legateerd. Er is ook een vitrine g ewijd aan het Zakkendragersgilde. Het museum beschikt over voorwerpen als een draagteken, een tinnen drinkkan, een begrafenisschild en de fameuze smakbak van het gilde.

De opening van de tentoonstelling vindt plaats op vrijdag 31 maart om 16.00 uur. Mevrouw Römer biedt het boekje aan; de heer Koonings, die helaas het bed moet houden, laat zich door zijn dochter vertegenwoordigen. Het boekje is in opdracht van de gemeente Dordrecht uitgegeven door De Stroombaan en is vanaf volgende week bij de boekhandels, Museum Van Gijn, het Stadsarchief en de VVV te koop voor een bedrag van ¤ 2,95.

Dordrecht, 29 maart 2006
Redactie
F. Langschmidt
communicatie

telefoon (078) 639 69 03
email FC.Langschmidt@dordrecht.nl
Informatie