Vereniging FME-CWM


FME praat mee over nieuwe milieuregels

Nieuwe, complexe regelgeving voor oplosmiddelen nadert implementatiedatum

Productie duurzame energie stijgt

EIA Workshop 17 mei 2006

Deze informatie is het laatst gewijzigd op: 31 mrt 2006


Voorlichtingsbijeenkomsten actuele milieuonderwerpen

Gezien de vele actuele milieuontwikkelingen organiseert FME in mei 2006 een voorlichtingsronde in de regio. Vier regionale bijeenkomsten zijn gepland op 10, 11, 15 en 22 mei 2006. Onder voorbehoud verwachten wij de volgende onderwerpen aan de orde te gaan stellen:
* Europese Stoffenverordening REACH en WEEE/ ROHS
* Verpakkingen

* De IPPC Richtlijn en Luchtkwaliteit

* Gebruiksvergunning en de landelijke activiteiten AMvB

Europese Stoffenverordening REACH
Op Europees niveau wordt gewerkt aan een grondige herziening van het Europese stoffenbeleid, REACH (Registratie, Evaluatie en Autorisatie van Chemische stoffen). REACH zal ruim 40 bestaande verordeningen en richtlijnen vervangen.

Volgens de huidige planning zal de nieuwe Europese stoffenverordening REACH in april 2007 in werking treden. Dit houdt in dat de lidstaten deze verordening in dan hun nationale wetgeving zullen moeten opnemen. U wordt op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen. Tevens wordt aangegeven welke invloed REACH heeft voor de bedrijven in de metalektro industrie.

WEEE / ROHS
Op 13 februari 2003 zijn de richtlijnen voor afgedankte elektrische en elektronische apparatuur en voor de beperking van het gebruik van bepaalde schadelijke stoffen in elektrische en elektronische apparatuur gepubliceerd en daarmee van kracht geworden. De lidstaten van de EU moeten op 13 augustus 2005 de richtlijn afgedankte apparaten en op 1 juli 2006 de richtlijn beperking van het gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen in de lidstaten geïmplementeerd hebben. U krijgt de laatste stand van zaken te horen. Tevens zal met u worden doorgenomen hoe met beide richtlijnen om te gaan.

Verpakkingen
Het Convenant vetpakkingen III wordt vervangen door het Besluit beheer verpakkingen en papier en karton. U wordt op de hoogte gesteld van de laatste ontwikkelingen.

Gevolgen van de IPPC Richtlijn voor bedrijven
Vanaf 30 oktober 2007 moeten de milieuvergunningen voor aangewezen categorieën bedrijven, waaronder een flink aantal FME bedrijven, gebaseerd zijn op de IPPC Richtlijn (te beschouwen als een combinatie van de Wet milieubeheer en de Wet verontreiniging oppervlaktewateren). Bedrijven moeten dan voldoen aan de Best Bestaande Technieken die vast gelegd zijn in Europese documenten (BREFs). U krijgt meer te horen over de werking van de IPPC Richtlijn en de BREFs, welke soort bedrijven hiermee te maken gaan krijgen, welke BREFs van toepassing zijn en over de acties van het bevoegd gezag. Ook wordt ingegaan op de invloed van de BREFs op de niet-IPPC bedrijven.

Luchtkwaliteit
De afgelopen periode waren er verontrustende verhalen over de slechte luchtkwaliteit in Nederland en was er sprake van paniekreacties. Bedrijven merkten dat aan vragen van vergunningverleners over hun emissies naar de lucht. Inmiddels is de storm wat geluwd. Maar de luchtkwaliteit is toch nog steeds een punt van aandacht. Wij informeren u over de laatste stand van zaken over de luchtkwaliteit en de wetgeving rond dit onderwerp. Tevens krijgt u te horen wat u het beste kunt doen als u wordt geconfronteerd met vragen van het bevoegd gezag over uw bijdrage aan de luchtkwaliteit.

Gebruiksvergunning/ Gebruiksbesluit
Begin 2007 zal het Gebruiksbesluit de huidige regeling in de gemeentelijke bouwverordening gaan vervangen. Voor de industrie zal de gebruiksvergunning vrijwel geheel komen te vervallen. Een kostenpost blijft de verplichting tot brandmelders, ontruimingssignalen en vluchtwegaanduidingen. Aangegeven zal worden wanneer wel en wanneer niet die verplichtingen bestaan en hoe ontheffing kan worden gevraagd.

Landelijke Activiteiten-AMvB vervangt vergunning Wet milieubeheer Naar verwachting is eind april bekend voor welke metalektro-bedrijven de Wm-vergunning komt te vervallen en welke algemene voorschriften daar voor in de plaats komen. Er is voorzien in een periode van drie jaar waarbij delen van huidige vergunningen nog van kracht blijven, in die periode kan aan het bevoegd gezag worden verzocht om ook ná die periode sommige vergunningvoorschriften in stand te laten als maatwerk, als de algemene voorschriften niet goed werkbaar zijn.

Reserveer alvast de volgende data voor de bijeenkomsten
* woensdag 10 mei te Zoetermeer

* donderdag 11 mei te Best

* maandag 15 mei te Deventer

* maandag 22 mei te Assen

De ontvangst is vanaf 14.30 uur. De bijeenkomst starten om 15.00 uur, waarna om ca. 18.00 uur met een aperitief wordt afgesloten. Deelname is voor leden van FME gratis. Niet-leden betalen 50,00 (excl. BTW)

Aanmelding
Begin april 2006 zal de definitieve aankondiging aan alle lidondernemingen worden verzonden, met daarbij een aanmeldingsformulier. U kunt zich ook nu al opgeven.

Vereniging FME-CWM, ing. Albert Hug, 079 - 353 12 09, ahu@fme.nl