Provincie Noord-Holland

P E R S B E R I C H T

D66 Noord-Holland wil Waardering voor het Landschap

Haarlem, 31 maart 2006

De statenfractie van D66 Noord-Holland wil met een 2-jaarlijkse landschapsprijs meer de nadruk leggen op het mooie Noord-Hollandse landschap. Daartoe heeft de fractie het initiatiefvoorstel 'Waardering voor het Landschap' bij Provinciale Staten van Noord-Holland ingediend.

De provincie Noord-Holland heeft al aandacht voor het landschap sinds 1987. In dat jaar werd de "Beleidsnota Natuur en Landschap" vastgesteld. Nadien is de aandacht voor het landschap een beetje naar de achtergrond geraakt. Het college van Gedeputeerde Staten heeft in haar collegeprogamma 2003-2007 het landschap weer een bijzondere plek gegeven. D66 prijst de provincie en het college voor deze inzet. Niet alleen de provincie zorgt voor het behoud en de kwaliteit van het landschap. Veel gemeenten, waterschappen, belangenorganisaties, architectenbureaus, adviesbureaus en particulieren hebben ideeën, initiatieven of projecten die bijdragen aan verbetering of instandhouding van het landschap in Noord-Holland. D66 wil daarom een persoon, organisatie of instelling voortaan belonen met een 2-jaarlijkse landschapsprijs.

De landschapsprijs bestaat uit een bedrag van E 10.000 en een blijvend kunstwerk. Daarnaast worden 2-jaarlijks maximaal twee landschapspenningen uitgereikt aan een persoon of organisatie, die op kleinere schaal een bijdrage hebben geleverd aan de kwaliteit of het behoud van het landschap in Noord-Holland. Aan deze penning is een bedrag van E 2.500 verbonden.

Statenlid Gerard Le Belle: "Noord-Holland heeft vele landschappelijke gezichten. De zee, het strand, de duinen, het IJsselmeer en de prachtige veenweidegebieden. Koeien staan in de wei en in de verte gloren de contouren van dorpskernen. De schoonheid en de variatie van dit landschap moeten we voor volgende generaties behouden. Met Waardering voor het Landschap krijgen Noord-Hollandse vergezichten blijvend de aandacht die zij verdienen."



Provincie Noord-Holland