Provincie Utrecht

Oude verdedigingslinie daagt bestuurders uit tot samenwerking `in de linie'

31-3-2006 -

Provincie Utrecht, gemeenten en partners tekenen gebiedsafspraak voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Provinciaal bestuur en bestuurders van de - in de provincie Utrecht gelegen - waterliniegemeenten ondertekenden 30 maart samen met betrokken partners, waaronder Rijkswaterstaat, Waterschappen, Natuurmonumenten, Bestuur Regio Utrecht en Staatsbosbeheer op Fort bij Vechten de gebiedsaanpraken voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hierin de afspraken tussen en ambities van alle bestuurlijke partijen in het gebied om de Nieuwe Hollandse Waterlinie tot 2013. `Zo verwordt de linie van een verdedigingslinie om te beschermen tegen aanvallen van buiten af, maar een linie van samenwerking - een verbindingslinie
- van bestuurders in het gehele gebied", aldus gedeputeerde Jan van Bergen van de provincie. Allen werken aan één doel: de Nieuwe Hollandse Waterlinie te behouden en verder te ontwikkelen door onder meer de linie een aantal eigentijdse functies te geven. Zo blijft de Waterlinie een prachtig natuurgebied, waar we kunnen volop kunnen recreëren. En met forten als pleisterplaatsen en cultuurhistorische parels in onze landschap.

Door provinciale staten van Utrecht is maar liefst EUR 4,7 miljoen uit het stimuleringsfonds beschikbaar gesteld voor de uitvoering van projecten in 2006 aan het Utrechtse deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Door cofinanciering van Rijk en betrokken partners zal er uiteindelijk de komende jaren 8,9 miljoen beschikbaar zijn voor duurzaam herstel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Afbeelding van: ondertekening waterlinie

Nieuwe beschermende functie
Vroeger was de waterlinie een beschermingsgordel voor het economisch en bestuurlijk hart voor Nederland. Straks kan een op veel punten gerestaureerde linie een megasingel zijn als bescherming van een druk stedelijk gebied. De hele Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt door vijf provincies: van Noord-Holland tot Noord-Brabant. Rijk en betrokken provincies werken dan ook samen om dit oude militaire verdedigingssysteem een nieuwe functie te geven. Het is een nationaal project, waarin met veel partijen wordt samengewerkt, onder coördinatie van het Nationaal projectbureau de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Restauratie van forten en nieuwe fiets-, kano en wandelroutes De provincie is verantwoordelijk voor uitvoeren van projecten in het gebied binnen haar provinciegrenzen. Dit jaar worden er maar liefst 39 projecten gerealiseerd. Zoals restauratie van vele forten en singels rond de forten en de aanleg van fiets, wandel en kanoroutes. Bij diverse forten - fort Spion, Everdingen, Rijnauwen, De Klop, Lunetten en forten bij de Vecht - zijn de werkzaamheden volop aan de gang.
Naar verwachting zal er zeker tot in 2020 verder geïnvesteerd worden in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De betrokken overheden gaan ervan uit dat dit unieke Hollandse landschap van `water, groen en verborgen forten' terecht zal komen op de wereld erfgoedlijst.

Nadere informatie
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Mariette Hilkemeijer van de provincie Utrecht, tel. (030) 2582015, m.hilkemeijer@provincie-utrecht.nl

Meer informatie: Mariette Hilkemeijer, telefoon 2582015

Laatst gewijzigd op 31-03-2006. Paginabeheer: Mariette Hilkemeijer