Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Persbericht ministerraad
31 maart 2006

KABINET ZET IN OP EIGENZINNIGE FILM

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van der Laan van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingestemd met toezending van een brief aan de Tweede Kamer over het filmbeleid. In de brief wordt aangegeven dat het kabinet krachtig wil inzetten op eigenzinnige Nederlandse films. Deze films zijn niet alleen bedoeld voor het Nederlandse publiek, maar ook voor internationaal succes. Vanaf 2007 is 7,5 miljoen euro extra beschikbaar voor de artistieke ontwikkeling van Nederlandse filmmakers. Hiermee is het totale budget voor de Nederlandse speelfilm ruim 40 miljoen euro per jaar.

Het Nederlands filmbeleid heeft de laatste jaren bijgedragen aan een sterke opkomst van publieksfilms en een hernieuwde interesse voor Nederlandse films. Dit beleid zal worden voortgezet, maar daarnaast is een impuls nodig voor de artistieke ambities van de Nederlandse film. Daartoe worden de volgende stappen gezet:


- Omdat de filmproducent de cruciale rol speelt voor de ontwikkeling van Nederlands filmtalent, krijgt hij een grotere verantwoordelijkheid en komt centraal te staan bij het tot stand komen van films. Tegelijkertijd moet de producent aan strengere eisen voldoen om in aanmerking te komen voor financiële bijdragen.
- Om een grotere variatie van films mogelijk te maken, is de hoogte van de subsidie per film niet langer gehouden aan een maximum.
- Om tot scherpere keuzes te komen en talentvolle filmmakers een betere kans te geven een oeuvre op te bouwen, zal het Nederlands Fonds voor de Film een deel van het budget voor speelfilms bij intendanten leggen. Intendanten kunnen met persoonlijke keuzes een aantal jaren avontuurlijk beleid uitzetten. Tevens komt er meer op artistieke film toegesneden internationale deskundigheid in de adviescommissie.
- De samenwerking tussen de filmsector, het Nederlands Fonds voor de Film en de Publieke Omroep moet worden verbeterd. Besluitvorming wordt simpeler doordat er minder 'loketten' komen.
- Vanwege het belang van internationale samenwerking van filmmakers en promotie is 400.000 euro beschikbaar voor het Nederlands Fonds voor de Film.

Naast stimulering van de artistieke kwaliteit van de Nederlandse speelfilm, streeft het kabinet een verdere professionalisering na van de filmsector. De vorming van een toonaangevend filminstituut is daarbij van groot belang. Dat instituut moet het kloppend hart van de filmsector worden en een (internationale) ontmoetingsplek voor zowel de sector als het grote publiek.

De bestaande fiscale regeling is onlangs in overleg met de filmsector verbeterd. Omdat de fiscale regeling ingewikkeld en bureaucratisch is, wordt gezocht naar een alternatief. Doel blijft om met de beschikbare 20 miljoen euro Nederlandse publieksfilms te realiseren waarin marktpartijen substantieel willen investeren.

RVD, 31.03.2006