Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht ministerraad
31 maart 2006

Kabinetsreactie op de Motie Bakker inzake kennismigrantenregeling

De ministerraad heeft er op voorstel van minister Brinkhorst van Economische Zaken, minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie en staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid mee ingestemd dat een aantal bestaande knelpunten in de kennismigrantenregeling wordt aangepakt. Dit staat in een brief aan de Tweede Kamer in reactie op de motie-Bakker.

In de brief worden praktische oplossingen aangedragen voor de in de motie- Bakker geconstateerde problemen. Zo wordt de toegang van arbeidsmigranten op de Nederlandse arbeidsmarkt, die geen wezenlijke concurrentie vormen voor Nederlandse werkzoekenden, eenvoudiger gemaakt. Een ander knelpunt betreft de toegang van studenten en wetenschappelijke onderzoekers. Voor beide categorieën wordt het toelatingsbeleid in de nabije toekomst versoepeld. Een derde knelpunt in de kennismigrantenregeling is de positie van starters en nieuw in Nederland gevestigde bedrijven. Er is een aanpak ontwikkeld waardoor reeds bij de overheid bekende zijnde starters ook de mogelijkheid krijgen kennismigranten in dienst te nemen.

Naast de uitvoering van de concrete beleidsmaatregelen zal het kabinet op korte termijn ook komen met een visie op toekomstig migratiebeleid. Daarbij zal ook het toekomstig beleid met betrekking tot arbeidsmigratie aan de orde komen, mede in het licht van het voorziene tekort aan excellente arbeidskrachten op de Nederlandse arbeidsmarkt en het feit dat de VS succesvoller zijn dan de EU in de 'battle for brains'.

RVD, 31.03.2006