Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

31-3-2006

De Raad van Economisch Adviseurs (REA, onafhankelijke adviesraad voor de Tweede Kamer) bracht op 28 maart 2006 haar advies 'De woningmarkt uit het slot: Over goede intenties en de harde wetten van de woningmarkt' uit. In dit rapport staan drie aanbevelingen om de woningmarkt 'vlot te trekken': verdere versoepeling van de regelgeving, huurliberalisering met een ruime overgangsregeling voor bestaande gevallen en woningcorporaties een gelijk speelveld bieden met andere marktpartijen.

Minister Dekker heeft met interesse het rapport van de REA bekeken. Zij ziet het in feite als een ondersteuning van haar huidige beleid. De drie initiatieven die door de REA genoemd worden, neemt zij immers al, zo stelt de minister. Maar ten aanzien van de ideeën voor de corporaties is de REA volgens de minister iets te ver doorgeschoten. Het pure marktdenken is daarin namelijk één op één vertaald naar de woningmarkt.

Uittreding uit het stelsel en afroming van verkoopopbrengsten bijvoorbeeld zijn voor Dekker geen opties. De corporaties vervullen immers sinds lange tijd een belangrijke rol in het tegengaan van onvolkomenheden van de markt. Daardoor kunnen ook mensen met een laag inkomen een goede woning behouden en komt leefbaarheid van wijken niet op de tocht te staan. En dat zijn belangrijke doelstellingen van het ministerie van VROM. De minister is van mening dat het aanzetten van de corporaties tot meer productie met een investeringsdoelstelling de woningmarkt echt ten goede zal komen. In mei zal minister Dekker haar visie op de woningmarkt naar de Tweede Kamer sturen. Ook zal zij een debat voeren over de toekomst van de woningcorporaties naar aanleiding van de beleidsvisie die in december 2005 naar de Tweede Kamer is gezonden.

Meer informatie:


* REA-advies 'De woningmarkt uit het slot' van 28 maart 2006, zie http://www.tweedekamer.nl/leden_commissies_fracties/economisch_adv iseurs_rea/008_REA_Adviezen.jsp

* Beleidsvisie toekomst van woningcorporaties, brief aan Tweede Kamer d.d. 12 december 2005:
http://www.vrom.nl/docs/kamerstukken/Mon12Dec20051121530100/DBO200 5191043.doc