Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 31-03-2006

vvd-stemmers willen rita verdonk

Rita Verdonk moet de nieuwe lijsttrekker van de VVD worden. De VVD moet een rechtsere koers gaan varen en Verdonk past daar uitstekend bij. Dit blijkt uit een enquête van het TweeVandaag Opinie Panel onder 2800 mensen die bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen op de VVD hebben gestemd. Verdonk wint met 51% van de stemmen. Mark Rutte wordt tweede met 31%. Hierna volgen nog Henk Kamp (5%) en Jelleke Veenendaal (1%). 12% weet niet wie de nieuwe lijsttrekker moet worden. De VVD-leden die aan de enquête hebben meegedaan kiezen nog duidelijker voor Verdonk: 65% . Mark Rutte krijgt 29% van hun stemmen

De VVD moet naar rechts opschuiven

De VVD moet een rechtsere koers gaan varen, zo blijkt uit de uitslag. Bijna de helft van de respondenten (46%) geeft dit aan. Eenderde (34%) vindt dat de huidige koers voortgezet moet worden. Maar weinig mensen vinden dat de VVD naar links moet oprukken (17%). Rita Verdonk aanhangers zijn nog duidelijker in hun keuze: een meerderheid van 58% wil een ruk naar rechts. Bij de deelnemers die aangeven op Mark Rutte te stemmen ligt het anders: hier zijn de mensen die de huidige koers willen voortzetten (40%) en die een rechtsere koers willen (39%) gelijk verdeeld. .

Verdonk gaat naar rechts, Rutte zet de huidige koers voort

Van Rita Verdonk wordt verwacht dat zij een rechtsere koers gaat varen: 55% van de deelnemers die haar als lijsttrekker willen geven dat aan. Nog eens 40% denkt dat ze de huidige koers gaat voortzetten. Bij de voorstanders van Rutte zijn de meningen over de koers die hij zal gaan varen meer verdeeld. De grootste groep (41%) verwacht dat hij de huidige koers zal voortzetten, 32% zegt dat hij een rechtsere koers gaat varen, en nog eens 21% denkt dat hij juist naar links zal gaan.

Weer VVD stemmen?

Slechts 52% van de mensen die bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2003 op de VVD hebben gestemd zouden weer voor de VVD kiezen als er nu verkiezingen zouden zijn. Een belangrijke groep van 16% zegt nu op de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders te gaan stemmen. Deze groep geeft duidelijk aan dat de VVD een rechtsere koers moet gaan varen, maar liefst 73% is deze mening toegedaan.Nog eens 16% weet niet op welke partij ze nu zouden stemmen.

Voor meer informatie: www.tweevandaag.nl.