European Union



IP/06/417

Brussel, 31 maart 2006

Concentraties: Commissie begint grondig onderzoek naar verwerving gezamenlijke zeggenschap door overslagbedrijf Sea-Invest over Nederlandse concurrent EMO-EKOM

De Europese Commissie is in het kader van de EU-concentratieverordening een grondig onderzoek begonnen naar de transactie waarbij Sea-Invest gezamenlijke zeggenschap verkrijgt over EMO-EKOM. Beide ondernemingen zijn vooral actief in overslag en opslag van ijzererts en steenkool. Een eerste marktonderzoek leerde de Commissie dat de geplande transactie mededingingsbezwaren doet rijzen op de markten voor terminaldiensten voor kolen en ijzererts in de havens van Antwerpen, Rotterdam en Amsterdam (en in Zeeland) - de zgn. ARA-range. Het besluit om een diepgaand onderzoek in te stellen loopt niet vooruit op de uiteindelijke uitkomst van het onderzoek. De Commissie heeft nu 90 werkdagen de tijd (tot 18 augustus 2006) om definitief uit te maken of de concentratie de daadwerkelijke mededinging binnen de Europese Economische Ruimte (EER) (of een wezenlijk deel daarvan) belemmert.

In een reactie verklaarde Neelie Kroes, Commissaris voor concurrentiezaken: "Het is van groot belang dat de Commissie de impact van deze fusie zorgvuldig onderzoekt, gezien de toenemende vraag naar overslagdiensten voor kolen, de beperkte keuze voor klanten en het risico op prijsverhogingen."

Sea Invest is een Belgisch overslagbedrijf dat actief is in een aantal havens in België, Frankrijk, Duitsland en Zuid-Afrika. Sea-Invest heeft onder meer alleenzeggenschap over de Antwerpse ABT-terminal die overslagdiensten biedt voor kolen, ijzererts en andere droge bulkgoederen.

EMO-EKOM is een Nederlandse gemeenschappelijke onderneming die in de haven van Rotterdam overslagdiensten aanbiedt voor kolen en ijzererts. De huidige aandeelhouders van EMO-EKOM zijn ThyssenKrupp Veerhaven BV ("TKV"), Manufrance BV en HES Beheer NV. TKV is de zeehavenexpediteur van ThyssenKrupp Steel voor de havens van Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen. HES bezit een aantal terminals voor de overslag van droge bulk in de havens van Rotterdam, Amsterdam en Zeeland, terwijl Manufrance belangen heeft in terminals voor droge bulk in Amsterdam en Zeeland.

IJzererts en steenkool zijn belangrijke basisproducten, met name voor stroomcentrales en staalfabrieken.

Bij een eerste onderzoek stelde de Commissie vast dat de transactie waarbij Sea Invest gezamenlijke zeggenschap over EMO-EKOM zou verkrijgen, de concurrentie binnen de EER aanzienlijk kan verstoren. Beide ondernemingen leveren immers overslagdiensten voor kolen en ijzererts binnen de ARA-range. Sea-Invest, dat als terminalbedrijf voor de overslag van kolen en ijzererts al een sterke positie heeft, zou in deze transactie samengaan met marktleider EMO-EKOM. Bovendien zou deze concentratie ook kunnen leiden tot coördinatie tussen Sea-Invest, EMO-EKOM en de andere aandeelhouders met een controlebelang in EMO-EKOM die actief zijn op de markt voor de overslag van kolen en ijzererts in de ARA-range (HES en Manufrance).