Vrije Universiteit Amsterdam

31.03.2006
E.C. Hoorn
aula
VU medisch centrum
10:45
Preoperative nutrition and multiple organ dysfunction


Promotor: prof. dr. P.A.M. van Leeuwen

Speciale voeding vermindert orgaanschade

Het is gebruikelijk om patiënten te laten vasten voordat zij geopereerd worden, maar uit onderzoek met ratten blijkt nu dat vasten een negatief effect kan hebben op de orgaanfuncties. Speciale pre-operatieve voeding vermindert die orgaanschade en biedt mogelijkheden om de voorbereiding van patiënten op een operatie te verbeteren. Dat stelt Danny van Hoorn in zijn proefschrift.

De promovendus kwam tot zijn conclusie na vergelijking van de orgaanfuncties van ratten die met een lege maag of met een volle maag een operatie ondergingen. Tijdens die ingreep werd tijdelijk een bloedvat van een darm afgeklemd. Vasten veroorzaakte niet alleen dysfunctioneren van de darm, maar had ook een negatief effect op het functioneren van organen op afstand, zoals de nieren, lever, hart en longen.

Onderzoek met pre-operatieve voeding in dit ratmodel laat zien dat een speciale combinatie van voedingsmiddelen (namelijk een complexe koolhydraatmix en een mix van zogeheten bioflavonoiden) de orgaanschade vermindert tot op het niveau van ratten die met een lege maag een zogeheten sham operatie ondergingen (alleen openen en sluiten van de huid).

In de vroege jaren van de moderne anaesthesie ontdekten artsen dat patiënten die vlak voor de operatie hadden gegeten na afloop vaker ernstige longcomplicaties kregen, dan patiënten die niet hadden gegeten. Oorzaak van dat hogere risico op longcomplicaties was het overtollige maagsap dat tijdens de operatie in de longen sijpelde. Sindsdien geldt de regel dat patiënten met een lege maag in de operatiezaal moeten verschijnen. De laatste 150 jaar zijn de nodige regels in ziekenhuizen aangepast, en in het bijzonder voor de patiënt, maar het vasten is niet eerder ter discussie gesteld.

Voor meer informatie over activiteiten aan de VU:

dienst Communicatie, afdeling wetenschapsvoorlichting:

T 020 59 85661
E Persvoorlichting_VU@dienst.vu.nl

Voor meer informatie over VUmc:

T 020 44 43444
E communicatie@vumc.nl