TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 30-03-2006

Televisie
VERMIST
Uitzending vrijdag 31 maart
Nederland 2 - 21.30 uur

KIJKERS LOSSEN VEEL ZAKEN OP VAN VERMIST

Dankzij de tips van kijkers naar VERMIST zijn bijna alle vermissingszaken opgelost die in de vorige uitzending aan de orde kwamen.

De vermiste 18-jarige Jaquelien Scheer uit Groningen werd aangetroffen op een schuiladres in Amsterdam. Vanaf haar geheime plek onthult ze aan VERMIST wat de reden is van haar weglopen en waarom ze niet naar haar bezorgde familie terugkeert.

Het adres van de 47-jarige Amsterdamse Caroline Vlaswinkel kwam van een oplettende kijker in Paramaribo. Dankzij de wereldwijde uitzending via BVN werd Caroline in Suriname getraceerd. In een telefonische reactie haalt ze fel uit naar haar zoekende moeder.

Ook de vermiste parapenter Dirk van Touw werd gezien door een BVN-kijker. Dirk, die in augustus vorig jaar uit Friesland vertrok om te gaan schermvliegen in Frankrijk, werd dankzij de uitzending van VERMIST gesignaleerd aan de Spaanse kust. Zijn familie, die vreesde dat Dirk tijdens het beoefenen van zijn geliefde sport was verongelukt, reisde spoorslags af naar Spanje. In VERMIST een rechtstreekse verbinding met broer Koos vanaf de locatie waar Dirk van Touw voor het laatst is gezien.

Verder: na 13 jaar stilte eindelijk een tip over Alex! Werkelijk niemand kon vermoeden dat de Amsterdamse rechtenstudent Alex Faber, die op 18 maart 1993 met de auto van zijn vader vertrok, nooit meer iets van zich zou laten horen. Volgens zijn familie was er weinig merkbaar aan Alex in de dagen voor zijn verdwijning. Wat was er gebeurd in het hoofd van Alex om alle schepen achter zich te verbranden en voorgoed te verdwijnen? Twee weken terug memoreerde VERMIST de langdurige vermissing van de Amsterdammer. Na zijn vertrek had zijn broer een notitie van Alex gevonden met gegevens over het kopen van een ticket enkele reis Curaçao. Zou dat destijds zijn bestemming zijn geweest? Maar een tip na de uitzending van VERMIST bracht klaarheid! De tipgever meldt: "Alex is in 1993 actief lid van het Vreemdelingenlegioen in Frankrijk geworden. Ik was zijn instructeur bij het 4eme Regiment Etranger du Infantrie in Castelnaudary". De instructeur vertelt dat Alex onder zijn eigen naam toetrad maar zich met toestemming van het Commandement een pseudonaam heeft aangemeten: "Het is dé manier om spoorloos te verdwijnen. Het legioen verzorgt een paspoort op zijn nieuwe naam en vanaf dat moment bestaat Alex Faber niet meer". De instructeur heeft Alex goed gekend omdat een Hollander in het legioen opvalt voor landgenoten. "Het was een goede legionair, hij heeft in 1995 nog deelgenomen aan de gevechten in Sarajevo". Onze tipgever weet dat Alex in 1999 het legioen heeft verlaten en in Dijon is gaan wonen: "Ik zeg niet waar en onder welke naam want in het legioen heb je de erecode elkaar te beschermen, maar ik kan wel bemiddelen voor de familie". Hoe Alex' verraste familie op deze totaal onverwachte ontwikkeling reageert, is te horen in VERMIST.