Time : 16:22:39
Date : 31 March 2006
Sender Name: Kabinet Dirk Van Mechelen

Dirk Van Mechelen creëert ruimte voor economie

Persmededeling van Dirk Van Mechelen
Vlaams minister van Financiën en Begroting en Ruimtelijke Ordening
--------------------------------------

In het Ruimtelijke Structuurplan Vlaanderen werden 7000 ha extra bedrijventerreinen voorzien tegen 2007. Ruimte voor economie is immers dé basis voor het bedrijfsleven en de garantie voor een duurzame welvaart. De taakstelling van het RSV wordt door verscheidene maatregelen gerealiseerd; er worden nieuwe bedrijventerreinen gecreëerd, groeiende ondernemingen krijgen bijkomende uitbreidingsmogelijkheden en bestaande bedrijventerreinen worden geherstructureerd en gesaneerd zodat nieuwe bedrijven opgestart kunnen worden.

Vandaag werd op voorstel van Vlaams minster Van Mechelen het bedrijventerrein Beverdonk, het Ruimtelijke Uitvoeringsplan Chartreuze en verschillende RUP's voor de uitbreiding van historisch gegroeide bedrijven en een regionaal bedrijf goedgekeurd. In totaal gaat het over meer aan 100 ha aan bijkomende bedrijventerreinen die weloverwogen en in functie van reële noden in Vlaanderen worden ingeplant.
Bedrijventerrein "Beverdonk" te Grobbendonk: Principiële goedkeuring van het eerste nieuwe bedrijventerrein in het kader van Economisch Netwerk Albertkanaal (ENA): de dominostenen beginnen daadwerkelijk te vallen !
Naast de afbakeningsprocessen in groot- en regionaalstedelijke gebieden, wordt een belangrijk deel van de nieuw aan te leggen en de te herstructureren bedrijventerreinen voorzien in de zone langsheen het Albertkanaal en de E313 in de provincies Antwerpen en Limburg.

In navolging van de eerdere regeringsbeslissing over de ontwikkeling van het Economisch Netwerk Albertkanaal (ENA), waarbij de komende jaren circa 800 hectaren bijkomende bedrijfsterreinen ontwikkeld zullen worden, keurde de Vlaamse regering vandaag op voorstel van minister Dirk Van Mechelen het eerste project goed namelijk het bedrijventerrein 'Beverdonk' te Grobbendonk.

Dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan omvat een watergebonden regionaal bedrijventerrein van 61 ha, alsmede een 6 ha groot natuurgebied.

Er worden hoofdzakelijk bedrijven toegelaten die de waterweg gebruiken (75%) voor aan- en afvoer van goederen en niet enkel als proceswater in het productieproces. De hoofdontsluiting van het terrein wordt parallel met de E313 voorzien, zodat de kavels maximaal watergebonden ingericht kunnen worden.
Daarnaast werd aandacht besteed aan de natuurlijke grenzen van dit gebied en een natuurgebied 'Kleine Netevallei' aangeduid in het RUP om zo de strategische ligging in het hele Netebekken te accentueren.

Minister Van Mechelen schetst het belang van deze beslissing: "Met dit eerste RUP in de uitwerking van het Economisch Netwerk Albertkanaal starten we met het concreet vorm geven van een cruciaal economisch netwerk op de logistieke as tussen Antwerpen en Aken. Deze nieuwe ruimte voor bedrijven zal resulteren in bijkomende jobs en extra toegevoegde waarde voor de Kempen en Vlaanderen."

Het terrein 'Beverdonk' is een eerste in een reeks van nieuwe bedrijventerreinen waaraan momenteel gewerkt wordt. Daarnaast zitten volgende terreinen in volle uitrol : het regionaal bedrijventerrein Portaal Lammerdries in Olen, het terrein Genk Zuid-West (36 ha), de herstructureringsprojecten Antwerpen-Kanaal, Hannekenshoek, Eindhoutsebaan,...

Gewestelijk ruimtelijk Uitvoeringsplan Chartreuse: Een evenwichtig plan dat ruimte laat voor hoogwaardige kantoorgebouwen Vandaag heeft de Vlaamse regering, op initiatief van Vlaams minister Dirk Van Mechelen, een GRUP (Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan) goedgekeurd voor de ontwikkeling van het Chartreuzegebied in Brugge. In het evenwichtige voorstel gaan maatschappelijke functies als wonen, economie, werkgelegenheid, sociale zorg, natuur én archeologie harmonieus hand in hand. Meteen wordt zekerheid verschaft aan iedereen die begaan is met de kostbare ruimte aan de Chartreuzeweg.

Een belangrijk aspect in dit GRUP is de mogelijkheid voor de ontwikkeling van een gemengd regionaal bedrijventerrein. Het accent hierbij ligt expliciet op hoogwaardige kantorengebouwen voor dienstverlening. In totaal zal dit regionaal bedrijventerrein zo'n 20 ha groot zijn.

Rechtszekerheid en uitbreidingsmogelijkheden voor twee historisch gegroeide bedrijven en één regionaal bedrijf
Op voorstel van Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening, Dirk Van Mechelen, heeft de Vlaamse Regering vandaag twee gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUPs) voor historische gegroeide bedrijven en een regionaal bedrijf principieel goedgekeurd met het oog op adviesvraag aan de Raad van State.

Historisch gegroeide bedrijven zijn ondernemingen met een hoge toegevoegde waarde, een aanzienlijke (regionale) tewerkstelling en een internationale uitstraling.

In concreto gaat het hierbij over de onderneming D'Ieteren in Kortenberg, waar 8 ha bijkomend industriegebied wordt voorzien.

Daarnaast wordt het bedrijf Jonckvansteen in Zonnebeke planologisch verankerd. Hierdoor wordt de bestaande bedrijvigheid geconsolideerd en kan tevens in de uitbreidingsbehoefte voorzien worden (13.1 ha).

Finaal wordt door de goedkeuring van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ook bedrijfszekerheid geboden aan het bestaand regionaal bedrijf Bomaco NV uit Zellik. De bedrijfssite kan uitbreiden met ongeveer 4 hectare.

Minister Van Mechelen: "Dankzij deze beslissingen krijgen de bedrijven rechtszekerheid en duidelijkheid over hun uitbreidingsmogelijkheden. Zo worden de bestaande jobs verzekerd en kan er bijkomende werkgelegenheid gecreëerd worden."


-----------------------------------
Voor meer info: Kabinet Vlaams minister Dirk Van Mechelen Persdienst: Philippe Heyvaert en Sabine Van Dooren Tel.: 02/552.67.35 GSM: 0495/23.16.90 Fax: 02/552.67.01 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations: (None)

Link to Press Release - NL