Vlaamse overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 31 maart 2006

Bevoegdheden tewerkstelling bij handicap herschikt

In het kader van Beter Bestuurlijk Beleid (BBB), de vernieuwingsoperatie van de Vlaamse Overheid, heeft de Vlaamse Regering  vandaag beslist dat minister van Werk Frank VANDENBROUCKE en minister van Sociale Economie Kathleen VAN BREMPT vanaf 1 april enkele bevoegdheden overnemen van minister van Welzijn, Inge VERVOTTE.

Minister Van Brempt wordt bevoegd voor de beschutte werkplaatsen. Minister Vandenbroucke neemt de bevoegdheid over voor de arbeidstrajectbegeleiding en de individugerichte premies.

Beschutte en sociale Werkplaatsen

Sinds jaar en dag vallen de beschutte en sociale werkplaatsen onder een verschillend beleidsdomein. De beschutte werkplaatsen (17.300 werknemers) stellen personen met een handicap tewerk en ressorteren tot nu toe onder de Vlaamse minister van Welzijn. De sociale werkplaatsen (2.700 werknemers) richten zich prioritair op langdurig werklozen en zijn de voornaamste tewerkstellingsinitiatieven binnen de sociale economie. Met de invoering van BBB worden de beschutte werkplaatsen vanaf 1 april overgeheveld naar het beleidsdomein sociale economie. De sector van de beschutte werkplaatsen en de sector van de sociale werkplaatsen komen hierdoor onder hetzelfde dak.

Bevoegd minister Kathleen Van Brempt wil van deze gelegenheid gebruik maken om een integraal beleid te voeren rond de tewerkstelling van kansengroepen. Er komt een versmelting van beide werkvormen, waarbij het beste van de twee werelden wordt geïntegreerd om te komen tot maatwerkbedrijven. Er wordt ook fors geïnvesteerd in de sector. Binnen de sociale werkplaatsen zullen er dit jaar nog 530 extra arbeidsplaatsen worden gecreëerd. Minister Van Brempt wil bovendien de tewerkstelling van kansengroepen in het reguliere arbeidscircuit stimuleren. De beschutte en sociale werkplaatsen moeten hun expertise en kennis rond tewerkstelling van personen met een arbeidshandicap ter beschikking stellen van het reguliere bedrijfsleven. De beschutte en sociale werkplaatsen worden zo de centrale actoren in de doorstroming.

Arbeidstrajectbegeleiding

Ook de bevoegdheden in verband met de begeleiding naar werk van personen met een arbeidshandicap worden overgeheveld. Zij verhuizen van de minister van Welzijn naar de VDAB en vallen dus vanaf 1 april onder de bevoegdheid van minister van Werk, Frank Vandenbroucke.

Momenteel zijn er 3 organisaties die gespecialiseerde beroepsopleiding op de werkvloer aanbieden voor personen met een arbeidshandicap: Arbeidstrajectbegeleidingsdiensten (ATB), de Centra voor Beroepsopleiding (CBO) en de Centra voor gespecialiseerde voorlichting bij Beroepskeuze (CGVB).

De competenties en de expertise van ATB, CBO?s en CGVB  worden samengebracht met de expertise van de VDAB. Dit moet op termijn leiden tot een verbeterd trajectbegeleidingsmodel. Het is onze ambitie om hierdoor meer mensen met een handicap toe te leiden naar de arbeidsmarkt.

In het najaar zal een rondetafel georganiseerd worden waarbij de 3 instanties samen met de VDAB een eerste aanzet zullen geven hoe ze dit trajectbegeleidingsmodel zien.

Individugerichte premies 

Daarnaast wordt minister Vandenbroucke ook bevoegd voor individugerichte budgetten. Dat zijn de 3 premies die werkgevers krijgen als ze een persoon met een arbeidshandicap tewerkstellen. Een inschakelingspremie, een premie voor rendementsverlies en een tussenkomst voor arbeidspostaanpassingen.

Bij de begroting 2006 is voor de inschakelingspremie 2,3 miljoen euro extra voorzien. Daarnee kunnen 375 personen meer begeleid worden. Voor de premie voor rendementsverlies is er 264000 euro extra voorzien, zodat 30 extra personen hiervan kunnen genieten.

De VDAB zal in de toekomst deze ondersteunende maatregelen toekennen. In 2006 wordt gekeken hoe we toekomstgericht met deze loonkostsubsidies kunnen omgaan.

 

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Bob Van De Voorde, woordvoerder van minister Vandenbroucke
Tel.: 02-552 68 00
Gsm: 0476-86 00 18
E-mail: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be

Dhr. Koen Santermans, woordvoerder, kabinet Van Brempt
Tel.: 02-552 63 67
Gsm: 0499-59 39 14