April 2006

Nog vier fantastische fietsweken op komst
Fietsmaand-karavaan met Promdorp op 30 april in Valkenburg Er zijn nog vier fantastische fietsweken voor de boeg in de Batavus Fietsmaand. Die ging zaterdag 22 april succesvol van start met een spectaculaire kick-off, waarin wielrenner Theo Bos het moest afleggen tegen een vliegtuig. Komend weekend is de fietsmaand-karavaan met Promodorp in Valkenburg in Limburg, waar op 30 april tal van bijzondere activiteiten zijn.
Sensatie en spektakel is het thema van de vijf bijzondere weekeinden, die tot 21 mei in het kader van de nieuwe Batavus Fietsmaand plaatsvinden.
Zaterdag 22 april is de succesvolle aftrap gegeven met een spectaculaire kick-off. De sprint van Theo Bos tegen het vliegtuig is ondanks de fantastische inzet van Theo door de Socata TD-10 gewonnen.

Energiefietsen
De Batavus Fietsmaand werd vervolgens op sympathieke wijze geopend met `energiefietsen voor KWF kankerbestrijding' op Velodrome Sloten muzikaal aangemoedigd door René Shuman & Angel-Eye.

De hele dag is de Schipholfietsroute met thema `Fiets de natuur rond Schiphol in' door vele enthousiaste fietsers ingewijd. In het hele land zijn totaal zo'n 65 fietsroutes door fietsers gereden. Het eerste weekend van de Batavus Fietsmaand werd zondagmiddag afgesloten met deel een van een serie van 6 TV-programma's `Nederland Fietst' op RTL4.

Volgende stop: zondag 30 april in Valkenburg
Na te zijn warmgedraaid op Schiphol trekt de karavaan met Promodorp van de Batavus Fietsmaand door naar Valkenburg in Zuid-Limburg. Fietsgemeente Valkenburg heeft met steun van DSM op 30 april een aantal bijzondere fietsroutes opengesteld. Eenmalig kan door de historische mergelgrotten gefietst worden. Je kunt delen van de Tour de France etappe rijden, zelfs de Cauberg kan bedwongen worden.

Gevarieerde routes
De routes variëren van eenvoudige, vlakke ritten voor ongeoefende fietsers, tot matig inspannende uitdagende routes met soms een te nemen klim. Onderweg worden de deelnemers feestelijk onthaald met muziek, dans en entertainment. Veel bezienswaardigheden zijn veelal gratis te bezoeken.
Pech onderweg wordt snel verholpen door de BIKE-snelservice. Dit tweede weekendevenement voor het hele gezin belooft ook een groot succes te worden.

Waterfietsroute
Dordrecht volgt op zaterdag 6 mei met de Waterfietsroute. Echt bijzonder is het waterfietsen in één van de historische havens van Dordrecht. In en rond Winterswijk zijn op 13 mei bijzondere GPS-tochten. Een groot aantal boerenbedrijven stelt deze dag haar bedrijf open voor een bijzondere plattelandsbelevenis.

Zandvoort
Zondag 21 mei staat het Circuit Park Zandvoort geheel in het teken van de fiets. Het circuit (4307 meter) wordt geheel bezet door (lig)fietsen, wielrenners en toerfietsers. Dit derde weekend van mei is de formele afsluiting van de Batavus Fietsmaand, de landelijke tweewielermanifestatie die dit jaar voor het eerst gehouden wordt.

Promodorp
Tijdens elk weekend zal het rondreizend Promodorp van de sponsors aanwezig zijn, met alles over de fietsmaand, een fietsparcours voor de nieuwste elektrische fiets, je eigen fiets checken, een virtuele fietstocht, de nieuwste snufjes op fietsgebied en nog veel meer.

Tweehonderd bijzondere tochten
Recreatieve fietsers kunnen de hele maand kiezen uit bijna 200 bijzondere tochten uitgezet in het hele land. Ook in genoemde regio's zijn er talloze activiteiten. Kijk hiervoor ook in de AD Fietsmaand Special en het populaire TV-programma Nederland Fietst zondagmiddag 16.00 uur op RTL. Deelname aan de Batavus Fietsmaand kost ca. EUR 5,00. Fietsroutes met daarbij het fietspaspoort en de AD Fietsmaand Special kunnen bij diverse verkooppunten gekocht worden.

Tienduizenden
De organisatoren van de eerste Batavus Fietsmaand gaan ervan uit dat tijdens het ruim vier weken durende evenement vele tienduizenden Nederlanders de speciale weekenden bezoeken of aan een of meer speciale fietstochten deelnemen.

Fietsdag exit
Het nieuwe evenement komt in de plaats van de Landelijke Fietsdag, die de afgelopen 32 jaar steeds op de tweede zaterdag in mei plaats vond. De start van de Fietsmaand (op zaterdag 22 april) sluit naadloos aan op de slotdag van de Nationale Sportweek, die in het teken van fietsen staat.

Initiatiefnemers
De initiatiefnemers van de naar hoofdsponsor vernoemde Batavus Fietsmaand zijn het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC), de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU), de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) en de Vrienden van het Platteland.

Met deze organisaties zijn vrijwel alle vormen van fietsen onder één dak gebracht en kunnen er zowel recreatieve fietstochten van 30 tot 50 kilometer als NTFU-toertochten tussen 80 en 120 kilometer worden verreden.
Daarnaast kan elke geïnteresseerde de verschillende wielrendisciplines van de KNWU leren kennen. De kalenders van NTFU en KNWU zijn daartoe in de Batavus Fietsmaand ingepast.

Goede doel KWF
De Batavus Fietsmaand wordt daarmee een evenement waarop fietsen in de breedst mogelijke zin centraal staat. Het goede doel is overigens weer KWF Kankerbestrijding, waarbij deelnemende fietsers (financieel) energie bij elkaar kunnen fietsen.

Platteland
Generaties lang hebben de boeren ons landschap verzorgd en gevormd. Daar genieten wij elke dag van, zeker tijdens fietstochten over het platteland. De speciale plattelandsfietsroutes tijdens de fietsmaand bieden de gelegenheid om een kijkje te nemen op het erf en om de boeren op hun bedrijven te ontmoeten. De stichting Vrienden van het Platteland zet zich als organisatie van 60.000 burgers, boeren en tuinders in voor het behoud van het platteland en ondersteunt met deze plattelandsfietsroutes van harte de Batavus Fietsmaand.