Ingezonden persbericht


High Tea & Talk 'Welkom in Hedonia' in Centrum Beeldende Kunst R'dam

HIGH TEA AND TALK
WELKOM IN HEDONIA

High Tea & Talk
Zondag 30 april 2006

Filosofen hebben de jonge 21e eeuw nu al bestempeld als het tijdperk van het 'postmodern hedonisme'. Een op de tien mensen is pionier van de beleveniscultuur, waarin experimenten en het breken met morele en sociale conventies het belangrijkste levensdoel zijn. Hoe verhoudt deze lust naar avontuur en persoonlijke bevrediging zich ten opzichte van andere drijfveren in de wereld? De tentoonstelling 'Welkom in Hedonia', t/m 14 mei in het Centrum Beeldende Kunst, gaat over de kortstondigheid van liefde en lust, maar ook over de grenzen van de hedonistische levenshouding. Filosofie of oppervlakkigheid: wat drijft de postmoderne hedonist? In de High Tea & Talk van 30 april praten talkshowhosts Miriam Reeders en Saskia de Feijter hierover met Benno Tempel en de HuMobisten. Operazangeres Lotte Bovi brengt twee aria's ten gehore en dj Roccalberti draait muziek en tussendoor kunt u genieten van de tentoonstellingen en bij de thee wordt dit keer een eetbaar kunstwerk geserveerd.

Gasten:
Benno Tempel
Benno Tempel studeerde kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam met als specialisatie 19de-eeuwse kunst. Als conservator bij de Kunsthal maakte hij de afgelopen vijf jaar tentoonstellingen over Impressionisme en Post-Impressionisme, over Nederlandse Romantiek, Gaud' en de collectie Ghez, onderwerpen waar hij ook over publiceerde. Zijn laatste Kunsthaltentoonstelling is Henri de Toulouse-Lautrec, Parijs bij nacht, nog tot 5 juni te bewonderen. Onlangs is Tempel als conservator teruggekeerd naar het van Gogh Museum. De talkshowhosts gaan met Benno Tempel in gesprek over Lautrec, over hedendaags genieten en over de Belle Epoque. Lautrec wordt wel de chroniqueur van deze onbezorgde periode van welvaart en decadentie genoemd. Was hij zelf ook een hedonist? Maakte hij deel uit van de wereld die hij schilderde of was hij een moralist die er genoegen in schiep de vunzigheid, politieke wanorde en verschoppelingen van zijn tijd uit te beelden?

De HuMobisten
Onlangs vierden de HuMobisten ­ een Rotterdams kunstenaars- annex vormgeversduo ­ hun eerste lustrum. Al vijf jaar werken Rufus.K en Gyz La Rivière samen. Hun naam is een samentrekking van 'humor' en 'mind your own business-ism'. Ze noemen zichzelf 'serious pranksters' die kunst en vormgeving maken die veelal gaat over de absurde wereld en henzelf. De HuMobisten zeggen tegen geen enkele discipline 'NEE!' ­ film, video, poëzie, installaties, een weblog en her en der in het straatbeeld. Vooral maakten ze furore met performances en installaties op festivals en in het uitgaanscircuit. Met hun hilarische optredens, die altijd een boodschap uitdragen over serieuzere zaken, hebben ze een vaste schare fans aan zich weten te binden. De talkshowhosts gaan met dit duo in gesprek. Hoe lichtvoetig kan kunst met een boodschap zijn? Hoe kun je kunstopvattingen samenvatten in sketches en oneliners? Hoe verhoudt kunst zich in een circuit van clubs en festivals, waar plezier en genot de boventoon voeren? Als er iemand is die hier een antwoord op kan geven, dan moeten dat de HuMobisten zijn. www.humobisten.nl

Gratis kunst lenen
In januari startte de High Tea & Talk met een nieuw onderdeel. Kom langs en maak kans uitgekozen te worden om GRATIS een kunstwerk naar keuze te lenen. Het door jou gekozen kunstwerk wordt in de volgende High Tea & Talk besproken. Wie weet schuilt er wel een heel bijzonder verhaal achter het werk. Wat te doen? Geef aan bij binnenkomst dat je kans wilt maken op het lenen van een gratis kunstwerk. Wordt jouw nummer getrokken, dan ben je de gelukkige. Dus zorg dat je op tijd aanwezig bent.

Performances:
Lotte Bovi
De sopraanzangeres Lotte Bovi studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium. Ze heeft al talrijke concerten gegeven in binnen- en buitenland en manifesteert zich buiten het klassieke opera-repertoire. Dit deed zij onder andere bij Alex d' Electrique en de Lantaren/Venster-productie Achterland. Voor de High Tea & Talk zal Bovi 'casta diva' uit de opera Norma van Vinzenzo Bellini ten gehore brengen en 'vain pour éviter' uit de opera Carmen van George Bizet. Dj Roccalberti draait de middag aan elkaar met diva's, crooners, ballroom, soul, popcorn, erotica & groovy instrumentals.

Eetinstallatie
Het vormgeven van eten is een nieuwe richting in het ontwerpvak. Ingrediënten worden daarbij ingezet als materiaal. Smaak, textuur en beleving gelden als criteria. Voedselvormgeefster Marije Vogelzang van eetontwerpstudio 'Proef' maakt speciaal voor deze High Tea & Talk een hedonistische 'eetinstallatie'. Tijdens de high tea kunt u uitgebreid proeven van deze creamscape van room, aardbei, soezen en andere lekkernijen. www.proefrotterdam.nl

Centrum Beeldende Kunst
Nieuwe Binnenweg 75
(tram 4 / metro Eendrachtsplein)
010 4360288 / 2092142
www.cbk.rotterdam.nl
di - vr 12 - 17 uur
za 10 - 17 uur
zo 12 - 17 uur