Unicef



Johann Koss gaat naar Sudan 27 april 2006, Khartoum/Amman/New York - Unicef Ambassadeur Johann Koss, als schaatser ooit winnaar van vier olympische medailles, zal tussen 30 april en 4 mei een bezoek brengen aan Sudan. Hij gaat naar opvangkampen voor vluchtelingen bij de hoofdstad Khartoum en naar het zuiden van Sudan, waar - na een tientallen jaren durende burgeroorlog
- begonnen is met de wederopbouw.

Johann Koss. Foto: Unicef/HQ 96-0877/Mera Johann Koss. Foto: Unicef/HQ 96-0877/Mera

Ongeveer 2 miljoen mensen uit het zuiden wonen nog in opvangkampen bij de hoofdstad Khartoum in het noorden van het land. Door de droogte en de oorlog in Zuid-Sudan zijn ze in deze kampen terechtgekomen, waar ze onder beroerde omstandigheden moeten leven. Het gaat met name om kinderen; circa 60 procent van de ontheemden is jonger dan 18 jaar.

Voor het eerst naar school Veel gezinnen gaan weer terug naar het zuiden nu daar vrede heerst, maar ook daar is het slecht gesteld met voorzieningen als gezondheidszorg en onderwijs. Koss zal met zijn bezoek aandacht vragen voor de situatie waarin deze mensen verkeren. In de zuidelijke hoofdstad Juba en daarbuiten zal hij onder meer scholen en klinieken bezoeken. Unicef is onlangs in Zuid-Sudan een onderwijscampagne gestart. Het is de bedoeling dat dit jaar honderdduizenden kinderen voor het eerst naar school zullen gaan.