April 2006

Liever Limburgs' in twee landen op tv
Nieuw toeristisch programma op L1 TV en TV Limburg België De regionale omroepen van Nederlands- en Belgisch-Limburg gaan voor het eerst gezamenlijk een tv-serie uitzenden. Liever Limburgs is een 26-delige serie over toerisme, iedere zondagavond te zien op L1 TV in Nederland en TV Limburg in België. De eerste aflevering is op zondag 30 april.
Afbeelding De serie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de toeristische organisaties van Toerisme Limburg (B) en Samenwerkende VVV's in Limburg (NL). Ook is er financiele steun van beide provinciebesturen en Interreg Benelux Midden-Gebied.

Ontdekkingsreiziger
Twee verslaggevers trekken wekelijks als `ontdekkingsreiziger' door het interlimburgs gebied. De Belgische presentatrice Inge Becks bezoekt Nederlands-Limburg en de Nederlandse presentator Bas van der Zwaan verkent Belgisch-Limburg. In iedere aflevering staan twee steden of subregio's centraal.

Breed publiek
Het programma is gericht op een breed publiek. De onderwerpen zijn heel gevarieerd. Er zal bijvoorbeeld aandacht worden besteed aan dagattracties, natuur, georganiseerde tochten, bijzondere overnachtingsmogelijkheden, wandelroutes, musea en sportieve mogelijkheden.

Grens
Philip Hilven, hoofdredacteur van TV Limburg in Hasselt: "Veel mensen kennen hun eigen regio aan de andere kant van de grens nauwelijks. Er zijn geen douaniers meer, maar in de hoofden van veel mensen is de grens er nog wel degelijk. Met deze programma-serie kunnen we een steentje bijdragen aan het grensoverschrijdend denken en doen."

Bijzonder project
Leo Hauben, hoofdredacteur van L1 in Maastricht: "Het is een heel bijzonder project. Nog nooit eerder is een serie in beide Limburgen op tv uitgezonden. Samenwerking met TV Limburg in Hasselt ligt voor de hand, want L1 probeert al vele jaren zowel op radio als tv verder te kijken dan de landsgrens."

Financiële steun
De toeristische serie was slechts mogelijk door de financiële steun van beide provinciebesturen. De Provincie Limburg heeft 50.000 euro subsidie toegekend, omdat dit project "een bijdrage levert aan het versterken van de grensoverschrijdende samenwerking op toeristisch gebied van Limburgers over en weer".

Website
Op de website www.LieverLimburgs.tv zijn de reportages binnenkort ook te bekijken. Omdat L1 tevens satelliet-verspreiding heeft, is Liever Limburgs in heel Europa gratis te ontvangen (12551.50 MHz, verticale polarisatie).

Uitzendtijden
Uitzendtijden bij TVL: zondagavond 19.15, 20.15, 21.15 en 22.30 uur. Uitzendtijden bij L1 TV: zondagavond 16.00, 18.00, 20.00 en 22.00 uur