Nederlandse Islamitische Omroep

Onderwerpen Nioscoop zondag 30 april, 12.33 -13.03 uur op Nederland 1

De rol van imams in het tegengaan van radicalisering Radicalisering en islamitische jongeren. Dat is een combinatie die veel Nederlanders de stuipen op het lijf jaagt. Onlangs nog stelde de regering zes miljoen euro beschikbaar om radicalisering tegen te gaan. Ook onder moslims in Nederland is er bezorgdheid. Vorig weekend kwamen in Amsterdam vertegenwoordigers van migrantenorganisaties en moskeeën bijeen. Onderwerp van gesprek: Wat kan de imam doen om radicalisering onder jongeren tegen te gaan.

Moslims in Nederland. Aflevering 2.
Eind jaren '70: Gastarbeiders besluiten massaal een einde te maken aan hun eenzame bestaan. De jaren van gezinshereniging breken aan. Het aantal moslims in Nederland neemt daardoor snel toe en daarmee de behoefte aan permanente gebedsruimtes of moskeeën. Vooral in de grote steden worden in eerste instantie vaak leegstaande kerkgebouwen gebruikt om als moskee te fungeren. Begin jaren '80 ontstaan dan de eerste moskeeën, waar moslims in Nederland op een waardige manier hun geloof kunnen beleven. Dat is twintig jaar na de aankomst van de eerste gastarbeiders.

Soennieten en sjiieten vieren samen
Zondag 23 april: in Den Haag vindt een unieke ontmoeting plaats. Voor de eerste keer in Nederland komen soennieten en sjiieten samen. Aanleiding voor deze bijzondere bijeenkomst is de viering van de geboortedag van de profeet Mohammed. Het doel van de ontmoeting: een duidelijk signaal afgeven. Laten zien, dat er in dit land ondanks verschillen sprake is van één moslimgemeenschap.

Huis van Dialoog
In de nabije toekomst zullen er in de vier grote steden 'Huizen van Dialoog' herrijzen waarin alle aspecten van de Arabisch-islamitische cultuur samenkomen. Op vrijdag 21 april werd het Amsterdamse 'Huis van Dialoog', 'Marhaba' gepresenteerd. De onduidelijke koers van Marhaba en het ontbreken van een concreet plan zorgde tijdens die bijeenkomst (georganiseerd door de Nederlands Arabische Kring Amsterdam) voor nogal wat weerstand. In Nioscoop een verslag van de rumoerige bijeenkomst.


----------
Onderwerpen NIO-radio 29 april, 19.50-20.30 uur, Radio 747 AM

Racisme in België
De moord op de 17 jarige Joe Holsbeeck heeft de gemoederen in België flink beziggehouden. Hoewel nu bekend is dat de daders afkomstig zijn uit Polen werden direct na de moord de verdachten getypeerd als Noord-Afrikanen. Heidi Verdonck is journaliste en heeft zich gespecialiseerd in de religieuze minderheden in België. Een gesprek met haar over de te snelle verdachtmaking van de Noord-Afrikanen en het latente racisme in België.

Triomf voor Özden Yalim-Kutluer
Op 6 april overhandigde minister Verdonk de prestigieuze Triomf prijs uit aan een vrouw die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de positieverbetering, participatie en integratie van zwarte, migranten en vluchtelingenvrouwen in Nederland. De eer viel ten beurt aan Özden Yalim-Kutluer. Bij NIO-radio een gesprek met de vrouwenactiviste over de positie van de moslimvrouw in de Nederlandse samenleving.

4 / 5 mei naar de moskee
De Unie van Marokkaanse Moskeen Amsterdam en Omstreken (UMMAO) roept alle moskeebesturen, imams en moslims op om aanstaande week aandacht te schenken aan dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Een gesprek met de woordvoerder van de UMMAO Khalil Aitblal over vrijheid.