Stad Brussel


ontdek het gloednieuwe Ursulinenplein

Afspraak op 30 april -12U om het gloednieuwe Ursulinenplein te ontdekken

Na één jaar voorstudie en één jaar werkzaamheden is het Ursulinenplein (gelegen bij het Kapellestation) heraangelegd als recreatieve openbare ruimte met een bowl voor skaters.

Dit project is een initiatief van Recyclart, sociocultureel centrum van de Stad Brussel, het BIM, met de steun van de Minister van Leefmilieu.

In 2003 werd een ontwerpwetstrijd georganiseerd voor mensen jonger dans 25 zoals studenten architectuur, beeldende kunsten, stedenbouw,

Einde januari 2004 waren de laureaten bekend : het duo Bjorn Gielen en Floris Steyaert stelden een sterk en intrigerend project voor met eenvoudige vormen en lijnen.

Deze eerste schets werd de basis voor de verdere reflectie. Deze werd samen met het bureau lEscaut tot een goed en technisch haalbaar project herwerkt.

Tegelijkertijd, met de samenwerking van het collectief van skaters BRUSK, werden ook verschillende initiatieven genomen om de omwonenden te betrekken bij de ontwerpdynamiek tijdens de verdere ontwerpfase (workshops, expos, infovergaderingen).

Te noteren dat al het meubilair (banken in hout en roestvrij staal van 40 meter lang, monumentale massief houten trap, tafels en rustplein) werd door de technische ploegen van Recyclart uitgewerkt. Voor de materieelkeuze werd het accent gelegd op duurzaame ontwikkeling (zo, al het gebruikte hout draagt het label FSC en komt dus van duurzame beheerde bossen).

Voor meer informatie : www.recyclart.be