Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Tilburg (weekend 29 en 30 april)

TILBURG, 30 april 2006

Aanhoudingen in uitgaanscentrum

TILBURG In het afgelopen weekend hebben agenten die toezicht hielden in het horecagebied van het centrum verschillende keren moeten ingrijpen bij kleine opstootjes of incidenten. Overmatig alcoholgebruik was in de meeste gevallen de aanleiding tot het wangedrag van aangehouden personen.

Avond en nacht van vrijdag 28 op zaterdag 29 april
De eerste aanhouding was vrijdagavond 28 april rond 22.25 uur. In een horecazaak aan de Heuvelring was een 42-jarige dronken man uit Tilburg vervelend doordat hij steeds in slaap viel en de zaak niet wilde verlaten. Nadat agenten gewaarschuwde agenten van hem hadden gevorderd dat hij de zaak verliet, weigerde hij in eerste instantie, maar deed het uiteindelijk weifelend. Toen de agenten eenmaal weg gingen, zag de man zijn kans schoon en ging weer opnieuw naar binnen. Hierop is hij aangehouden voor het niet voldoen aan bevel of vordering en openbare dronkenschap.

Zaterdagmorgen 29 april rond 03.30 uur spraken surveillerende agenten op de Heuvel een 18-jarige Tilburger aan voor het feit dat hij op het trottoir fietste. De man had gedronken en kon zich niet legitimeren. Voor nader onderzoek kreeg hij een ritje naar het politiebureau.

Bikers die rond 02.25 uur op het Piusplein toezicht hielden, kregen beledigende opmerkingen naar hun hoofd geslingerd toen ze daar een 19-jarige Tilburger voorbijreden. De man is daarop voor het beledigen van een ambtenaar in functie aangehouden en voor verhoor naar het bureau gebracht.

Zaterdagmorgen om 03.50 uur is een dronken 17-jarige jongen uit Hilvarenbeek op het Piusplein aangehouden. Surveillerende agenten zagen daar de man wankelend verschillende keren tegen een buitenbar lopen en hem vervolgens een blad van de bar los trekken. De man krijgt een proces verbaal voor baldadigheid en openbare dronkenschap.

Een 19-jarige plaatsgenoot en vriend van de aangehouden Bekenaar was het niet eens met het feit dat zijn vriend mee moest naar het politiebureau. Dat ongenoegen uitte hij door de agenten te beledigen. Dat kwam ook hem op een ritje naar het politiebureau te staan en een proces verbaal als uiteindelijke resultaat.

Zaterdagmorgen rond 04.30 uur zagen agenten een 18-jarige Tilburger over de Heuvel zwalken en zagen verder dat hij een bierflesje op de grond gooide. De man is daarover aangesproken, kon geen legitimatiebewijs laten zien en weigerde zijn naam op te geven. De behoorlijk aangeschoten man liet weten dat hij verder geen zin had in deze onzin en weigerde verder alle medewerking. Hij is uiteindelijk aangehouden en voor nader onderzoek en verhoor naar het politiebureau gebracht.

In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben agenten verder tijdens het horecatoezicht in het centrum van de stad ook nog 12 bekeuringen uitgeschreven voor wildplassen, 1 voor het ophouden in een portiek en twee voor het niet kunnen tonen van een geldig identiteitsbewijs.

Avond en nacht van zaterdag 29 op zondag 30 april
Zaterdagavond even na 20.30 uur hadden agenten het even benauwd op de Paleisring. Daar hadden ze twee Tilburgers van 22 en 23 jaar aangehouden nadat die in een horecazaak een 20-jarige man uit Riel hadden mishandeld. Terwijl de agenten bezig waren de twee mannen naar hun auto te brengen, kwam er een groep van zon 25 jongeren verhaal halen en wilden de twee te lijf. Slechts met toegeschoten hulp van 3 horecaportiers kon erger worden voorkomen en werd het gelukkig weer rustig. De agenten konden daarna verder met hun werk.

Kort na half twaalf werden agenten naar de Paleisring gestuurd voor een lastige dronken man. De man, een 39-jarige inwoner uit Rijen was een café uitgezet, maar bleef op het terras vervelen. Toen hij ook nog tegen de toegangsdeur begon te trappen en op de vordering van de agenten weigerde te vertrekken is hij aangehouden voor het niet voldoen aan bevel of vordering.

Zondagmorgen 30 april hadden portiers van een horecazaak aan de Heuvelring het rond 01.00 uur aan de stok met een 32-jarige man uit Dordrecht. Surveillerende agenten zagen dat de man de confrontatie met de portiers zocht en daarbij agressief reageerde. De agenten probeerden de man te kalmeren, wat in eerste instantie ook lukte. Vrijwel meteen daarna rende de man richting portiers om hen te lijf te gaan. Voor de agenten was de maat toen vol en is de man aangehouden voor het feit dat hij door zijn uitdagende gedrag aanleiding gaf tot wanordelijkheden.

Zondagmorgen even na 03.00 uur haalden gewaarschuwde bikers op de Spoorlaan een 36-jarige man uit Berkel Enschot uit een BBA-bus. De man weigerde namelijk te vertrekken nadat personeel dat van hem had gevorderd omdat hij in de bus zat te eten. Ook voor de agenten had de man weinig ontzag en weigerde alle medewerking. De man is hierop aangehouden en voor verhoor naar het politiebureau gebracht.

Winkeldief betrapt
TILBURG -Een 36-jarige Tilburger is zaterdagmiddag bij een bouwmarkt aan de Hestiastraat aangehouden omdat hij probeerde een accuboormachine met toebehoren mee te nemen. De man had in de winkel de boormachine in een rol isolatiemateriaal verstopt, maar bij de kassa liep hij tegen de lamp. Bij het scannen van het
isolatiemateriaal viel de boormachine op de grond en kwam de diefstal uit.

Een 14-jarige jongen uit Tilburg werd zaterdagmiddag in een kledingwinkel in de Heuvelstraat betrapt toen hij een zonnebril uit een rek haalde, die een tijdje in zijn hand hield en er vervolgens de winkel mee uitliep. De jongen is aangehouden en na verhoor aan zijn ouders overgedragen.

Stenengooiers aangehouden
TILBURG Zaterdag 29 april zijn 3 jongens uit Tilburg van 14, 16 en 19 jaar aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. De jongens maakten deel uit van een groep jongeren die op erg luidruchtige wijze rond 23.15 de kermis op het winkelcentrum Heijhoef verlieten. Bikers hielden hen daarbij op enige afstand in de gaten. De groep ging richting Baden Powelllaan waar de bikers zagen dat jongeren met kiezelstenen tegen ruiten van de flat gooiden. De bikers kwamen daarop in actie en wisten de drie jongens in de kraag te grijpen. Andere jongens wisten te ontkomen.

Bij nader onderzoek werd duidelijk dat de groep jongeren waarschijnlijk ook verantwoordelijk is voor vernielingen aan ruiten aan de Drongelenhof en Langendijk. Wellicht zijn in de omgeving van de Heijhoef nog meer vernielingen aangericht. De politie stelt een nader onderzoek in.

Verkeersovertreding leidt tot aanhouding
TILBURG De hoge snelheid waarmee een 21-jarige man uit Tilburg op zondag 30 april kort voor 02.00 uur, over de Berglandweg reed trok de aandacht van surveillerende agenten. Toen ze de man met zijn auto aan de kant hadden gezet, kon de 21-jarige geen autopapieren laten zien. Ook had hij geen identiteitsbewijs bij zich en gaf ook nog eens een valse naam op. Bij nader onderzoek bleek dat de man ook geen rijbewijs had. Na zijn verhoor mocht de man weer naar huis. Wel met boetes in het vooruitzicht voor rijden zonder rijbewijs, het opgeven van een valse naam en het niet tonen van een identiteitsbewijs.

Aangehouden voor bezit drugs
TILBURG - Op zondag 30 april is om 02.00 uur in een horecagelegenheid aan de Heuvelring een 15-jarige jongen uit Tilburg aangehouden wegens het in bezit hebben van harddrugs. Personeel van de zaak vond bij het fouilleren van de jongen een zakje met pillen, vermoedelijk XTC. De jongen is voor nader onderzoek aan de politie overgedragen en voor onderzoek naar het bureau gebracht. Na zijn verhoor mochten de ouders de jongen komen ophalen.

Even voor 07.00 uur kregen agenten een 37-jarige man uit Tilburg aan hen overgedragen. De man was door personeel van een horecazaak aan de Heuvelring betrapt op het bezit van harddrugs. In zijn kleding vond personeel pillen, vermoedelijk XTC en een flesje met vermoedelijk GHB. De man is aangehouden en voor onderzoek naar het politiebureau gebracht.

Politie onderzoekt overval
TILBURG De politie is op zoek naar de dader van een gewapende overval, zaterdagavond even na 21.00 uur, op een restaurant aan de Huibevendreef.
Rond die tijd kwam een onbekende man het afhaalgedeelte van het restaurant binnen en bedreigde met iets wat op een vuurwapen leek het aanwezige personeelslid. De man eiste geld, kreeg daarop enkele bankiljetten, stopte die in zijn zak en verdween te voet. De man is ondanks meteen opgestart onderzoek en het uitkammen van de omgeving nog niet achterhaald. Een rechercheteam onderzoekt de zaak.

Dronken vrouw aangehouden
TILBURG Een 35-jarige Tilburgse vrouw is zondagmorgen op de Gracht aangehouden omdat ze haar identiteitsbewijs niet wilde laten zien. Surveillerende agenten waren er toevallig getuige van hoe de vrouw door een taxi werd afgezet en de rit niet wilde betalen. De vrouw liep weg, waarna de agenten de vrouw konden achterhalen en haar om een legitimatie vroegen. De vrouw gaf haar huissleutels en vond dat voldoende. Verder was met haar geen zinnig gesprek te voeren. De vrouw is in de loop van zondag verhoord voor het niet betalen van de taxirit en het niet tonen van haar identiteitsbewijs. Tegen haar wordt proces verbaal opgemaakt.

Auteur: Jan Clarijs