Gemiva-SVG Groep


P E R S B E R I C H T

Oud-Beijerland, 8 mei 2006

Wethouder Goldschmeding opent nieuwe locaties Gemiva-SVG Groep

Op woensdag 24 mei vindt in Oud-Beijerland de officiële opening plaats van twee nieuwe locaties van de Gemiva-SVG Groep: dagcentrum Symfonie en het kantoor van de ambulante dienstverlening. Wethouder M. Goldschmeding-Vlaar verricht om 15.00 uur de openingshandeling. Dit doet zij samen met de jongste en de oudste cliënt van deze locaties voor kinderen en jongvolwassenen met een verstandelijke handicap. Na de opening van het gebouw aan de Ravelstraat 5 in Oud-Beijerland is er van 15.30 tot 17.00 uur een open huis voor familie, buurtbewoners en andere belangstellenden.

Symfonie is er een dagcentrum voor kinderen en volwassenen met een ernstige verstandelijke of meervoudige beperking. Zij hebben er een dagprogramma dat erop gericht is hun ontwikkeling zo goed mogelijk te laten verlopen of hen een zinvolle dagbesteding te geven. Het nieuwe gebouw biedt alle faciliteiten die passen bij de doelgroep. Iedere groepsruimte heeft bijvoorbeeld aangepast sanitair en een tillift die bevestigd is in een railsysteem in het plafond. Er zijn vijf groepsruimtes, voor gemiddeld zeven kinderen of jongvolwassenen per groep. Iedere groep heeft zijn eigen karakter. Begeleiders stemmen hun werkwijze af op de hulpvragen en mogelijkheden van de cliënten. Binnenkort kunnen de kinderen ook gebruik maken van een zogenaamde speel- en belevingtuin. De aanleg van deze tuin is onlangs gestart, dankzij sponsoracties die binnen een jaar 180.000 opbrachten. In deze tuin kunnen de cliënten straks leren, spelen, ervaringen opdoen en hun zintuigen (leren) gebruiken in een natuurlijke omgeving die direct aansluit op de verschillende groepsruimtes.

Breed dienstenpakket
In het nieuwe gebouw zetelt ook het kantoor van de Ambulante Zorg- en Dienstverlening (AZD). Medewerkers van de AZD ondersteunen kinderen met een handicap in de thuissituatie, op school of in het kinderdagverblijf of peuterspeelzaal. Zij maken familie en andere mensen rondom het kind vertrouwd met de specifieke aspecten van de begeleiding van een kind met een handicap.

Met de opening van het nieuwe gebouw biedt de Gemiva-SVG Groep vanuit één plaats een breed scala aan diensten aan kinderen met een handicap in de Hoeksche Waard. Jan Brink, clustermanager bij de Gemiva-SVG Groep vertelt hierover: "Het dagcentrum en de verschillende vormen van thuishulp werken nauw met elkaar samen. Ook is er een korte lijn met ons specialistisch logeerhuis in 's-Gravendeel. Op deze manier kunnen we ouders optimaal ondersteunen bij de zorg voor hun gehandicapte kind."

Combinaties
In november 2005 is het nieuwe dagcentrum in gebruik genomen. Samen met woningbouwvereniging Union is een multifunctioneel gebouw ontwikkeld met daarin verschillende functies. Naast het dagcentrum en de AZD huisvest het gebouw (de Hofjeslocatie) ook een huisarts, een tandarts en een fysiotherapeut voor de bewoners van de nieuwe wijk Poortwijk II. Op de twee bovenliggende verdiepingen zijn 46 huurappartementen gerealiseerd, waarvan er 13 zijn gehuurd door de Gemiva-SVG Groep. Daar wonen inmiddels twaalf volwassenen met een verstandelijke handicap in moderne studio`s en appartementen. Ter bevordering van het onderlinge contact is voor de bewoners van de woonlocatie een eigen ontmoetingsruimte, waar ook de 24-uursbegeleiding kantoor heeft.

Professionele en vrijwillige inzet
De ondersteuning aan de cliënten in dagcentrum Symfonie gebeurt door de beroepskrachten, ondersteund door een aantal specialistische therapeuten, zoals een fysiotherapeut, een logopedist, een gedragsdeskundige en een bewegingstherapeut. Naast deze beroepskrachten zijn er veel vrijwilligers actief. Sinds de verhuizing hebben zich vanuit de wijk spontaan nieuwe vrijwilligers aangemeld om de cliënten te ondersteunen bij arbeidsintensieve activiteiten. Er is ruimte voor nog meer vrijwilligers. Ook een aantal bewoners van de bovengelegen woningen heeft behoefte aan ondersteuning van een vrijwilliger, bijvoorbeeld bij hun activiteiten buitenshuis 's avonds en in het weekend. Tijdens het open huis op 24 mei is hierover meer informatie te krijgen.