Ingezonden persbericht


Persbericht

Ongedocumenteerd - Ontrecht?

De wet en de praktijk

Presentatie boekjes Basisrechten voor Ongedocumenteerden

24 mei, 14-16.00u, Akantes, Nieuwe Herengracht 95, Amsterdam,

De stichting LOS presenteert, samen met OKIA en Searchweb, op 24 mei een nieuwe publicatie Basisrechten voor Ongedocumenteerden: twee boekjes waarin de rechten van ongedocumenteerden ('illegalen') beschreven staan. Doel van deze publicatie is ongedocumenteerden beter in staat te stellen voor hun rechten op te komen. De publicatie is samengesteld vanwege sterke signalen dat ongedocumenteerden niet in staat zijn hun rechten te realiseren.

Presentatie

Fe Jusay van CFMW (Co-ordinator Women's Programme, Commission for Filipino Migrant Workers) zal ervaringen vertellen van ongedocumenteerde huishoudelijk werksters,

Anja Jongbloed (hoofdbestuur FNV-Bondgenoten) zal ingaan op de mogelijkheden van de vakbond, en

Paul Minderhoud (vakgroep Rechtssociologie Nijmegen, ovb) zal de juridische kant van de problematiek belichten.

Chris Keulemans leidt de presentatie en de discussie met de zaal.

Meldpunt klachten

Op deze dag wordt ook een begin gemaakt met een meldpunt klachten, waarin ervaringen van ongedocumenteerden bij het verkrijgen van hun rechten verzameld worden. Zo blijkt angst voor uitzetting vaak een obstakel om bescherming te zoeken bij instanties in situaties van arbeidsongevallen, misbruik door werkgevers of huurbazen, of zelfs mishandeling. Het 'illegalenbeleid' werkt daarmee in het voordeel van degenen die de zwakke positie van ongedocumenteerden kunnen misbruiken. Dat is niet goed voor de mensen zelf, en dat is niet goed voor de samenleving!

Meer informatie via: Rian Ederveen, 030 - 2990222; rian@stichtinglos.nl

Stichting LOS, Kanaalstraat 243,