Gemeente Heerde

Gemeente Heerde

Persbericht

Officiële start aanleg bergbezinkbassin in Wapenveld

Gesloten systeem tijdelijke wateropslag moet overlast beperken

De Heerder wethouder Wim van Ommen geeft woensdag 24 mei om 14.00 uur het officiële startsein voor de aanleg van een nieuw bergbezinkbassin met gesloten retentie in Wapenveld.

Een bergbezinkbassin is een bassin waar tijdelijk het rioolwater wordt opgeslagen. Het hoofddoel is dat het slib uit het overstortende water kan bezinken en daarna terug kan stromen naar de riolering. In de gesloten retentie komt minder vervuild rioolwater. Deze voorziening is ongeveer tien keer groter dan het bergbezinkbassin. Bij overvloedige neerslag wordt het rioolwater ook hier tijdelijk geborgen, waarna het gelijkmatig wordt teruggevoerd naar de riolering.

De laatste jaren is er in Wapenveld bij fikse regenbuien meerdere malen overlast ontstaan in de vorm van ondergelopen kelders en tuinen en wegen die bevuild werden met rioolwater. Om de wateroverlast te beperken voor de inwoners en bedrijven in Wapenveld, wordt deze randvoorziening geplaatst op de hoek van de Flessenbergerweg en de Wildekampseweg.

De bouw van een bergbezinkbassin met gesloten retentie kost rond de twee miljoen euro. De gemeente Heerde betaalt het bedrag uit eigen middelen. Sinds 2003 is voor de bouw geld opzij gelegd. Een extra dekking van zeven ton wordt opgebracht door de inwoners van de gemeente. Zij betalen vanaf 2007 jaarlijks 6,33 euro extra aan rioolrecht.