Museon Den Haag

Persbericht

Datum:
17 mei 2006

Inlichtingen bij:
Rob de Winter (rdwinter@museon.nl)

Tel.
070-3381421 of 0616578515

7e eeuws krijgersgraf te zien in Museon

In het Museon in Den Haag is vanaf 24 mei een tentoonstelling rond een bijzonder graf te
zien uit de omgeving van Solleveld. Dit krijgersgraf is in 2005 gevonden bij het
waterwingebied op de grens van Den Haag en Monster. Deze opgraving werd uitgevoerd door archeologen van de Archeologische Dienst Den Haag. Dit gebeurde in opdracht van en in nauwe samenwerking met het Duinwaterbedrijf Zuid-Holland. Bij dit onderzoek werden onder andere de resten van een grafveld uit de Vroege Middeleeuwen blootgelegd, de Merovingische periode (6e-7e eeuw na Chr.). De expositie kwam tot stand in samenwerking met de Dienst Stadsbeheer, afdeling Archeologie Den Haag.

Het grafveld
Het grafveld laat zien dat er in de Vroege Middeleeuwen op verschillende manieren met overledenen werd omgegaan. Mensen werden gecremeerd waarna de as in een urn in de grond werd geplaatst of men werd begraven. De meest opmerkelijke vondst is een bootvormig graf. In dit bootvormige graf zijn onder andere scheepshout, een gesp en glazen kralen gevonden. Het is zeer bijzonder dat dit voor Nederland unieke graf bewaard is gebleven waarvan alleen de bovenkant bij het ploegen is beschadigd. De beide wanden van het graf waren bekleed met scheepshout. In die tijd werden schepen overnaads gebouwd en de planken aan elkaar bevestigd met klinknagels. In de grond lagen de klinknagels nog in een duidelijk patroon. Dat het hier om een graf gaat wordt geconcludeerd uit de vondst van gebitsresten. Verder was niets van de overblijfselen meer als lichaam herkenbaar.

De krijger van Solleveld
De krijger van Solleveld was begraven met zijn lans, schild, twee zwaarden, een vuurslag en een klein handmesje. Deze bijgiften en de speciale vorm van het graf geven aan dat het om een belangrijk persoon ging. Scheepvaart was van veel betekenis voor de handel en voor de verbindingen. De vorm van het graf moet tegen deze maritieme achtergrond worden gezien. Het is een bijzondere vondst aangezien het bijna honderd jaar geleden is dat er in Zuid-Holland voor de laatste keer een krijgersgraf werd opgegraven.

Jouw Wereld, Mijn Wereld 'Jouw Wereld, Mijn Wereld' is de vaste nieuwe expositie in het Museon. Op een moderne manier wordt getoond rijk onze wereld is aan natuurlijke en culturele diversiteit en wat onze rol is bij het in stand houden hiervan. Het expositiegedeelte 'De Arena' bevat vondsten uit de prehistorie, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. De meeste objecten zijn afkomstig uit de directe omgeving van Den Haag.

Voorzieningen
Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel. In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid, ook voor bussen.

Openingstijden
Het Museon is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties (alle regio's) is het Museon ook op maandag geopend.

Toegangsprijzen
Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: 4,- / jeugd 12 t/m 18 jaar: 6,- / volwassenen: 7,50 / 65+ Pashouders: 6,- . Museumkaart geldig. Groepskorting voor groepen van meer dan 20 personen mogelijk. Museon
Stadhouderslaan 37
Den Haag
t. 070-3381338
e. info@museon.nl
www.museon.nl

Extra informatieIn de afgelopen 100 jaar is het Museon uitgegroeid tot één van de best bezochte populair wetenschappelijke musea in Nederland, waar kinderen en volwassenen worden gestimuleerd de wereld waarin zij leven onder de loep te nemen. Voor een interview met de inhoudelijk verantwoordelijke conservatoren, extra informatie of beeldmateriaal buiten hieronder genoemde publiciteitsfoto's wordt u vriendelijk verzocht contact op te nemen met het Museon, tel. 070-3381421 (e-mail: rdwinter@museon.nl). Publiciteitsfoto's zijn rechtenvrij te downloaden vanaf www.museon.nl.)