Partij van de Arbeid


Den Haag, 19 mei 2006


Wouter Ontmoet: ..... Vrouwen

Bijeenkomst "Meer vrouwen aan het werk, keuze of noodzaak?"


Hoe komt het dat in internationale vergelijkingen Nederland zo slecht scoort voor arbeidsparticipatie van vrouwen? Is het eigenlijk erg dat er in Nederland zoveel vrouwen in deeltijd werken? In hoeverre zou de politiek moeten willen interveniëren in de keuzevrijheid van vrouwen om te gaan werken? En als dat al nodig is, is het dan voldoende om werk te stimuleren of is het ook nodig om niet-werken te sanctioneren?
PvdA fractievoorzitter Wouter Bos zoekt tijdens deze "Wouter ontmoet..." bijeenkomst in Utrecht samen met verschillende vrouwen uit de wereld van de wetenschap, het bedrijfsleven en de media naar antwoorden op deze vragen.


De bijeenkomst: "Meer vrouwen aan het werk, keuze of noodzaak?" vindt plaats op woensdag 24 mei in Ottone, Kromme Nieuwegracht 62 te Utrecht en begint om 20.00 uur.


Heleen Mees (jurist, econoom, publicist) houdt een inleiding over het feit dat Nederlandse vrouwen massaal in deeltijd werken. Zij benadelen daarmee niet alleen zichzelf maar ook alle andere vrouwen en de maatschappij, aldus Mees in een onlangs verschenen artikel in het NRC Handelsblad (zie bijlage).


Vervolgens zullen er verschillende rondetafelgesprekken plaatsvinden. Tanja van der Lippe (Universiteit Utrecht) en Monique Kremer (WRR) zullen het hebben over de 'werkende vrouw' in Nederland. Is het inderdaad zo dat Nederland internationaal vergleken zo slecht scoort voor arbeidsparticipatie van vrouwen? Hoeveel vrouwen bekleden er in Nederland eigenlijk topfuncties?
Linda Woudstra (regeltante.nl) en Carmen Breeveld (Woman on Board en Team Care) zullen praten over wat voor afwegingen tussen arbeid en zorg vrouwen moeten maken in de praktijk. Merken vrouwen nog iets van een glazen plafond?
En in het gesprek met Ciska Dresselhuys (Opzij), Astrid Feiter (Sis) en Maartje Fleur (Esta) wordt tenslotte ingegaan op de toekomst van werkende vrouwen in Nederland. Bestaat er zoiets als keuzefeminisme? En in hoeverre moet de politiek interveniëren om meer vrouwen aan het werk te krijgen?
Wouter Bos zal deze gespreken modereren en de avond afsluiten met conclusies.


Deze avond maakt deel uit van de serie 'Wouter Ontmoet'. Wouter Bos leidt in deze reeks gesprekken met de mensen om wie het uiteindelijk gaat, degenen die zelf bezig zijn met cultuur, met de zorg, in het onderwijs of als ondernemer. Samen zoeken zij naar manieren om het niet bij mooie woorden te laten maar bondgenootschappen te sluiten met het oog op een vitaal cultureel leven, hoogstaand onderwijs, innovatieve zorg en een inspirerend ondernemersklimaat.
De eerste aflevering was vorig jaar over de toekomst van de Nederlandse economie. Op deze bijeenkomst was Ben Verwaayen (British Telecom; schrijver VVD-verkiezingsprogramma) de provocerende inleider. Aan de ronde tafels werd doorgedebatteerd met mensen als Mirjam Sijmons (Content), Bernard Wientjes (VNO/NCW), Agnes Jongerius (FNV) en Coen Teulings (CPB). De tweede aflevering was in april en ging over de Publieke Omroep, met onder andere gasten als: Harry de Winter, Wim van der Donk (WRR) en Andries Knevel (EO).