Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Sport en volksgezondheid centraal bij bezoek Ross-Van Dorp aan China

Persbericht, 19-5-2006

Staatssecretaris Clémence Ross-Van Dorp brengt van 24 mei tot 4 juni een werkbezoek aan China. Tijdens het bezoek zullen de bilaterale relaties op de gebieden van sport en volksgezondheid worden versterkt. Daarnaast worden de voorbereiding van de Olympische Spelen, Asian Games en de Worldexpo in 2010 aangegrepen om kennis op te doen over het gebruik van grote evenementen als marketinginstrument.

Het Memorandum of Understanding (MoU) sport 2002-2004 waarin de samenwerking op gebied van sport tussen Nederland en China centraal stond, krijgt mede op Chinees verzoek de komende jaren een vervolg. Staatssecretaris Ross zal een nieuw MoU ondertekenen dat loopt tot en met 2009. De samenwerking met China zal zich richten op topsport mede met het oog op de Olympisch Spelen in Peking 2008, maar ook op breedtesport.

Nederland heeft een goede reputatie op het gebied van de organisatie van en deelname aan breedtesport, de inzet van sport en bewegen als instrument en een wijdvertakt netwerk van sport via verenigingsverband, school en buurt. Ook bezit Nederland een kader van ervaren en uitmuntende coaches. Sportbonden kunnen de komende jaren die deskundigheid van trainers, coaches uitwisselen. Daarvoor is subsidie beschikbaar.

Daarnaast wordt met een actieplan invulling gegeven aan het MoU Volksgezondheid en Gezondheidszorg dat het ministerie van VWS in 2005 met China heeft gesloten. De invulling van het MoU uit zich in een aantal projecten waaronder een samenwerking van het RIVM met het Centre for Control and Prevention (CDC) in China op het terrein van infectieziekten.

Ook op het terrein van tabaksbeleid en voedingsbeleid in relatie tot chronische ziekten wordt samenwerking gezocht tussen het RIVM en het China CDC/the National Institute for Nutrition and Food Safety. Daarnaast zal een aantal conferenties worden georganiseerd, onder meer over de eerstelijns gezondheidszorg en de voedselveiligheid in relatie tot dierziekten.

Behalve de uitwerking van de samenwerking op de terreinen van sport en volksgezondheid met China zal er tijdens het bezoek uitwisseling plaats vinden op het terrein van marketing rond grote sportevenementen. Ook zal er ervaring en kennis worden uitgewisseld op het terrein van ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Er worden diverse locaties bezocht en er wordt een ronde-tafelbijeenkomst gehouden over de strategische keuzes in de ouderenzorg in het kader van de vergrijzing.