Provincie Groningen

Dag van de Verantwoording 22 mei 2006

Op 24 mei a.s. vindt de Dag van de Verantwoording plaats. Gedeputeerde Staten leggen deze dag verantwoording af aan de Staten over het gevoerde beleid in het afgelopen jaar. Waar hebben zij bijvoorbeeld de bijna 6 miljoen euro, beschikbaar voor nieuw beleid, in 2005 aan besteed?
Hierbij is onder meer de vraag of de doelen met het daarvoor beschikbare geld zijn gehaald. Hebben zij het beleid goed uitgevoerd? Ook beslissen Provinciale Staten voor welke doelen het rekeningresultaat van circa 7,8 miljoen wordt bestemd.

Nieuwe werkwijze
Sinds vorig jaar werkt de provincie Groningen met een Programmarekening, als gevolg van het dualisme. Door invoering van het dualisme zijn de belangrijkste taken van Provinciale Staten: kaderstelling en controle van het door Gedeputeerde Staten gevoerde beleid. Het college van Gedeputeerde Staten voert het dagelijks bestuur, de uitvoerende taak.

Verantwoordingsrapportages en jaarverslagen
Naast de Programmarekening behandelen de Staten verder de volgende verslagen: het sociaal jaarverslag 2005, het jaarverslag van de commissaris van de Koningin 2005, het burgerjaarverslag 2005 en de reactie van het college van Gedeputeerde Staten hierop. Daarnaast nog het verslag toezicht gemeentefinanciën en diverse onderzoeksrapportages in het kader van de doelmatigheid en doeltreffendheid van de onderdelen uit de begroting (productgroepen): Gedeputeerde Staten, financieel toezicht op gemeenten en communicatie/promotie en relatiemanagement.

De behandeling
De verschillende Statencommissies vergaderen eerst over hun eigen taakgebied, waarna Provinciale Staten om 19.00 uur in een plenaire vergadering de Programmarekening en de diverse verslagen vaststellen. Alle vergaderingen vinden plaats in de tijdelijke Statenzaal van het provinciehuis, zaal A6.

Inspreken
Belangstellende burgers of organisaties kunnen inspreken tijdens de commissievergaderingen. U kunt in maximaal vijf minuten zeggen wat u van een bepaald onderwerp uit de Programmarekening vindt. Hierover wordt uiteindelijk in de plenaire vergadering een besluit genomen. Om in te spreken kunt u zich aanmelden bij de Statengriffie, telefoon: 050-316 4458.

Het is ook mogelijk om schriftelijk te reageren. De bijdrage kan worden gestuurd naar: Provinciale Staten, Postbus 610, 9700 AP Groningen of per e-mail: statengriffie@provinciegroningen.nl of naar een van de acht Statenfracties:
o pvda@provinciegroningen.nl
o cda@provinciegroningen.nl
o vvd@provinciegroningen.nl
o groenlinks@provinciegroningen.nl
o christenunie@provinciegroningen.nl
o sp@provinciegroningen.nl
o d66@provinciegroningen.nl
o partijvoorhetnoorden@provinciegroningen.nl

Vergadertijden
Commissie Landschap, Water en Milieu
09.00-10.00 uur

Commissie Economie en Mobiliteit
10.00-11.00 uur

Commissie Omgevingsbeleid en Wonen
11.00-12.00 uur

Commissie Welzijn, Cultuur en Sociaal beleid
12.00-13.00 uur

Commissie Bestuur en Financiën
13.30-16.15 uur

Overleg fracties/Gedeputeerde Staten
16.15-17.30 uur

Plenaire vergadering Provinciale Staten
19.00-circa 23.00 uur

Informatie?
Voor meer informatie of een agendastukken kunt u contact opnemen met de Statengriffie, telefoon 050-316 4458.

22 mei 2006