Gemeente Utrecht

Uitreiking Inburgeringscertificaten in Utrecht

Zo'n anderhalf jaar gingen inburgeraars naar school om Nederlands te leren, maar ook lessen maatschappij- en beroepsoriëntatie, opvoedondersteuning en sociale activering stonden op het programma. "Grammatica is het moeilijkst: er zijn zo veel uitzonderingen," zegt een inburgeraar. Woensdag 24 mei krijgen 133 Utrechters een Inburgeringscertificaat uit handen van wethouder Cees van Eijk (integratie, welzijn en cultuur). Ook burgemeester Brouwer-Korf is bij de uitreiking aanwezig.

Met het behalen van het landelijk erkende certificaat sluiten de nieuw- en oudkomers hun inburgeringstraject af. Nieuwkomers zijn wettelijk verplicht een inburgeringstraject te volgen (Wet Inburgering Nieuwkomers). En voor oudkomers geldt de verplichting als ze een bijstandsuitkering hebben en een sollicitatieplicht (Bijstandswet). Daarnaast meldt ook een grote groep oudkomers zich vrijwillig aan voor een inburgeringstraject.

De 49 nieuwkomers en 84 oudkomers die woensdag het certificaat ontvangen, hebben één tot anderhalf jaar jaar lessen Nederlands als Tweede taal (NT2) gevolgd en lessen maatschappij- en beroepsoriëntatie. Oudkomers kregen daarnaast ook lessen opvoedondersteuning en gezondheidsvoorlichting. Ook werd bijvoorbeeld aandacht besteed aan sociale activering en maatschappelijke begeleiding. Een intensief programma: de deelnemers moesten vier dagdelen per week naar school en sommigen hebben daarnaast een baan en de zorg voor een gezin. Een grote groep van deze oudkomers is analfabeet of laag opgeleid.

Met de feestelijke uitreiking wil de gemeente Utrecht stilstaan bij de inzet die de inburgeraars getoond hebben om het traject af te ronden. Utrecht vindt inburgering belangrijk en zet zich daar actief voor in. Inburgering is het onmisbare fundament voor integratie. In het collegeprogramma staat dan ook: 'Iedereen moet de kans krijgen zelfstandig te kunnen leven en zichzelf optimaal te ontwikkelen. Want integratie betekent meedoen.'

De uitreiking van de certificaten vindt plaats in de hal van het Utrechtse stadhuis en bestaat uit twee rondes. Het programma van de eerste uitreikingen begint om 9.30 uur. En om 10.30 uur start de tweede ronde.

Noot voor de media:

Wilt u aanwezig zijn bij de uitreiking van de Inburgeringscertificaten dan vragen wij u zich aan te melden. U kunt contact opnemen met: Marie-José Linders, Communicatiebureau gemeente Utrecht, telefoon: (030) 286 83 58 of m.linders@utrecht.nl Ook voor meer informatie over de uitreiking kunt u terecht bij Marie-José Linders. De certificaten worden uitgereikt in de hal van het Utrechtse stadhuis, Korte Minrebroederstraat 2.

Programma (deel 1)

9.30 uur: Ontvangst met koffie, thee en live-muziek, aansluitend welkomstwoord.

9.40 uur: Korte toespraak Burgemeester Brouwer-Korf, wethouder Van Eijk reikt enkele certificaten uit.

10.00 uur: Uitreiking overige certificaten door trajectbegeleiders.

10.15 uur: Afsluiting

Programma (deel 2)

10.30 uur: Ontvangst met koffie, thee en live-muziek, aansluitend welkomstwoord.

10.40 uur: Korte toespraak Burgemeester Brouwer-Korf, wethouder Van Eijk reikt enkele certificaten uit.

11.00 uur: Uitreiking overige certificaten door trajectbegeleiders.

11.15 uur: Afsluiting