Het Krijgersgraf

Museon

PERSUITNODIGING

De directeur van het Museon in Den Haag, Bert Molsbergen, heeft het genoegen u uit te nodigen voor de openstelling van de tentoonstelling

Het Krijgersgraf

op woensdag 24 mei om 16:00 uur op de eerste verdieping van het Museon.

Het Krijgersgraf is een tentoonstelling rond bijzondere graven uit de omgeving van Solleveld. Het gaat om een zogenaamd krijgersgraf en een bootvormig graf die in 2005 zijn gevonden in het waterwingebied op de grens van Den Haag en Monster. Deze opgraving werd uitgevoerd door archeologen van de gemeente Den Haag. Dit gebeurde in opdracht van en in nauwe samenwerking met het Duinwaterbedrijf Zuid-Holland. Bij dit onderzoek werden onder andere de resten van een grafveld uit de Vroege Middeleeuwen, de Merovingische periode (6e-7e eeuw na Chr.) blootgelegd. De expositie kwam tot stand in samenwerking met de afdeling Archeologie van de dienst Stadsbeheer van de gemeente Den Haag.

Grafveld
Het grafveld laat zien dat er in de Vroege Middeleeuwen op verschillende manieren met overledenen werd omgegaan. Mensen werden gecremeerd waarna de as in een urn in de grond werd geplaatst of men werd begraven.
De meest opmerkelijke vondsten betreffen het krijgersgraf en een bootvormig graf. In het krijgersgraf werden een zwaard, een lans, een schildknop en andere attributen aangetroffen. Van het bootvormige graf zijn onder andere klinknagels, een gesp en glazen kralen te zien. De beide wanden van het graf waren bekleed met scheepshout. In die tijd werden schepen overnaads gebouwd en de planken aan elkaar bevestigd met klinknagels. In de grond lagen de klinknagels nog in een duidelijk patroon. Dat het hier om een graf gaat wordt geconcludeerd uit de vondst van gebitsresten. Verder was niets van de overblijfselen meer als lichaam herkenbaar. Het is zeer bijzonder dat deze voor Nederland unieke graven bewaard zijn gebleven.

In de tentoonstelling ziet u de vondsten die tijdens het onderzoek zijn blootgelegd, daarnaast ziet u drie reconstructietekeningen van de bekende archeologische illustrator Kelvin Wilson.

Wethouder van Bouwen en Wonen, Marnix Norder opent de tentoonstelling na een korte introductie door Rob Schouten, hoofd collecties van het Museon, en Corien Bakker, hoofd van de afdeling Archeologie van de dienst Stadsbeheer van de gemeente Den Haag.
Hierna krijgt u de gelegenheid om de tentoonstelling te bekijken.

Museon
Tram 17/ Bus 24
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
Bij het Museon is ruime parkeergelegenheid

telefoon: 070-3381338
www.museon.nl

In de afgelopen 100 jaar is het Museon uitgegroeid tot één van de best bezochte populair wetenschappelijke musea in Nederland, waar kinderen en volwassenen worden gestimuleerd de wereld waarin zij leven onder de loep te nemen. Voor een interview met de inhoudelijk verantwoordelijke conservatoren, extra informatie of beeldmateriaal buiten hieronder genoemde publiciteitsfoto's wordt u vriendelijk verzocht contact op te nemen met het Museon, tel. 070-3381421 (e-mail: rdwinter@museon.nl). Publiciteitsfoto's zijn rechtenvrij te downloaden vanaf www.museon.nl
AANTAL FOUTIEVE KARAKTERS: 0