Ingezonden persbericht


Stadsherstel Amsterdam N.V.

Start restauratie kerk te Ransdorp

Op woensdag 24 mei om 12.00 uur begint Stadsherstel Amsterdam N.V. officieel met de restauratie van de kerk te Ransdorp, Dorpsweg 55.

Nadat de kerk een aantal jaren niet in gebruik was geweest, is nu de restauratie van dit gemeentelijk monument te Ransdorp gestart. De kerk wordt geschikt gemaakt voor een multifunctioneel gebruik. De Dorpskerk zal zoveel mogelijk haar aanblik en interieur behouden en blijft een centrale rol vervullen in de kern van het beschermde dorpsgezicht Ransdorp.

In 1324 wordt er voor het eerst melding gemaakt van een pastoor. Ransdorp behoorde in de 15e en 16e eeuw tot de hoofddorpen van de Unie van Waterland. In die tijd was zeevaart en handel een rijke bron van inkomsten voor de bevolking van Ransdorp. Vandaar ook de prestigieuze toren en de in die tijd omvangrijke kerk, die het hele kerkplein besloeg. Na afbraak van die kerk werd in de 17e eeuw een nieuwe kleinere kerk gebouwd. In 1934 werd gestart met de restauratie van deze 17e-eeuwse kerk maar deze bleek ondertussen constructief zo slecht dat het Gemeentelijk Bouw- en Woningtoezicht de afbraak gelastte. In 1936 is de kerk op de oude fundering herbouwd onder leiding van de architect J.C. Hoogendorp, in samenwerking met de Dienst Publieke Werken van de gemeente Amsterdam en de rijksmonumentencommissie. Bij de herbouw zijn één of meer 18e-eeuwse balken (op één balk bevindt zich het jaartal 1719) opnieuw gebruikt. De 17e-eeuwse interieuronderdelen, waaronder drie kronen, de preekstoel, de dooptuin, de bank onder de orgelgalerij en de zijbanken naast de preekstoel worden gerestaureerd. Maar ook 20e-eeuwse onderdelen, waaronder de elektrische lampen en het orgel zullen na restauratie weer een plaats in de kerk krijgen.

Aannemer F.W. Onrust BV, die voor de restauratie opdracht kreeg, heeft de eis van Stadsherstel om van dit werk een leerlingbouwplaats te maken met zeer veel enthousiasme opgepakt. Er komt nagenoeg geen enkele onderaannemer op het werk zonder een leerling. Architect Dick Bak, Architectuur en Stedenbouw, is verantwoordelijk voor het ontwerp en voert de directie. Constructiebureau De Prouw bv verzorgt de constructieve adviezen.

De restauratie is ingericht als leerlingenbouwplaats. Eén van de zaken die ons gebouwde erfgoed bedreigt, is het gebrek aan ambachtslieden die de restauraties goed kunnen uitvoeren. Leerlingenbouwplaatsen worden ingesteld om de continuïteit van het restauratievak te garanderen. Hier worden jonge bouwvakkers in de praktijk opgeleid om het restauratievak onder de knie te krijgen.

We hopen dat u woensdag 24 mei aanwezig kunt zijn om de officiële start van de restauratie bij te wonen

Nadere informatie is te verkrijgen bij Stadsherstel Amsterdam N.V. en wel bij de directeur Wim Eggenkamp en de projectleider Stella van Heezik, tel.: 020-5200060.

Stadsherstel Amsterdam N.V. verwerft, restaureert, onderhoudt en beheert voor het stadsbeeld karakteristieke panden.Dit gebeurt zonder winstoogmerk. Stadsherstel werd opgericht in 1956 toen de gemeente rigoureuze sloopplannen had met de binnenstad. Zij heeft in haar 50-jarige bestaan zo'n 450 verkrotte panden gerestaureerd en tot gewilde woonhuizen gemaakt. Hiermee heeft zij in belangrijke mate bijgedragen aan de hernieuwde populariteit van de Amsterdamse binnenstad. De laatste jaren - zeker na de fusie met het Amsterdams Monumenten Fonds, eind 1999 - ligt de nadruk niet meer speciaal op woonhuizen. Ook andere soorten monumentale panden komen in aanmerking om door de N.V. verworven te worden. Hierbij valt te denken aan kerken en industriële monumenten, als bijvoorbeeld scheepswerven, molens en gemalen.