Gemeente Delft

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Welzijn (OC&W) brengen woensdag 24 mei 2006 een werkbezoek aan de gemeente Delft. De ministeries zijn geïnteresseerd in de wijze waarop in Delft onderwijs en zorg aan elkaar gekoppeld zijn.

Onderwijs en zorg in Delft
Delft loopt landelijk gezien voorop in het daadwerkelijk uitvoeren van integrale jeugdzorg. Onderwijs en zorg zijn in Jeugd Gezondheidszorg-teams (JGZ-teams) aan elkaar gekoppeld. Ouders en kinderen van 0 tot 19 jaar kunnen voor zorg- en opvoedvragen terecht bij het JGZ-team. Het team bestaat uit verpleegkundigen, artsen en assistenten van het consultatiebureau (Maatzorg/de Werven), de GGD, schoolmaatschappelijk werk (MEE) en het opvoedadvies (Stichting Kwadraad).

In 2004 startte twee JGZ-teams in de wijken Wippolder en Buitenhof. Dit waren de eerste JGZ-teams in Nederland. In 2007 hebben alle wijken in Delft een JGZ-team.

Gideon gemeenten
De gemeente Delft maakt deel uit van de Gideon gemeenten. Deze gemeenten hebben een manifest opgesteld waarin zij hun visie geven over hoe jeugdzorg georganiseerd zou moeten zijn. Andere Gideon gemeenten zijn: Almere, Almelo, Eindhoven, Oude IJsselstreek, Rotterdam en Urk. De ministeries van VWS en OC&W zijn met name geïnteresseerd in de visie die is opgesteld in het manifest. Hierin zien de Gideon gemeenten een nog bredere opzet van de Jeugd Gezondheidsteams, waarin ook functies van Bureau Jeugdzorg zijn ondergebracht én waarin de indicatiestelling voor speciaal onderwijs een plek moet krijgen.

Programma
Het werkbezoek begint met een presentatie van wethouder Dick Rensen (Jeugd en Onderwijs) over de thema's (vroege) signalering en indicatiestelling voor speciaal onderwijs.

Verder bezoekt men basisschool de Omnibus waar onderleiding van Erik Beers (gemeente Delft, programma Jeugd en brede school) gediscussieerd wordt tussen professionals uit onderwijs(zorg), jeugdzorg en jeugdgezondheidszorg en de mensen van de ministeries.

Noot voor de redactie (

Gemeente Delft