CBS

ANALYSE MEI 2006:

Conjunctuurbeeld onverminderd positief

Het conjunctuurbeeld van eind mei is positief. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt in de fase van hoogconjunctuur (het groene kwadrant). Dit betekent dat van de meeste indicatoren de groei toeneemt en boven hun langjarig gemiddelde ligt.

Bijna alle indicatoren in de Conjunctuurklok van eind mei laten een toename zien. Dertien van de vijftien indicatoren staan in de twee rechterkwadranten (het groene en het gele kwadrant). Dit betekent dat zij in de opgaande fase zijn. Het zwaartepunt van de puntenwolk ligt inmiddels ruim in het groene kwadrant (hoogconjunctuur).

In de loop van mei is van bijna alle indicatoren nieuwe informatie beschikbaar gekomen. Hieruit zijn toch wel enkele opmerkelijke verschuivingen op te maken in het beeld van de klok ten opzichte van april. Het producentenvertrouwen en de uitvoer schieten net door naar het oranje kwadrant. Dit betekent dat hun groei iets terugvalt. De vacatures zijn het oranje kwadrant dicht genaderd. Het arbeidsvolume en de consumptie zijn daarentegen sterk verbeterd. Het arbeidsvolume bleef weliswaar in het gele kwadrant, maar de afstand tot zijn langetermijntrend is bijna gehalveerd. Bij de consumptie (gelegen in het groene kwadrant) nam de afstand tot zijn langetermijntrend verder toe. Ook het consumentenvertrouwen is verbeterd.

In de Klok lopen de vertrouwensindicatoren meestal voorop. Dat wordt in mei bevestigd door het producentenvertrouwen in de industrie en de ontwikkeling van de orderontvangst. Het is echter niet te zien bij het consumentenvertrouwen, al is hier evenals in de voorgaande maanden weer sprake van een verbetering. In een conjunctuurcyclus lopen van de arbeidsmarktindicatoren de werkloosheid en het arbeidsvolume meestal achteraan De vacatures en de uitzenduren lopen daarop voor. Tot en met maart was dat goed te zien. In april heeft de werkloosheid zich qua positie in de klok bij de vacatures genesteld. Vervolgens zijn de vacatures in mei verder richting het oranje kwadrant gegaan. Deze animatie maakt gebruik van 'scalable vector graphics' (SVG). Hiervoor kunt u bij Adobe een SVG viewer downloaden. Klik hiervoor op de gerelateerde link 'SVG viewer' in de rechterkolom. Naar Conjunctuurklok Terug naar standaardweergave
Zoeken in CBS.nl

Paginaopties

* Voeg toe aan favorieten

* Lees deze pagina voor
* Printversie

* Vaste breedte
Gerelateerde links

* Beknopte toelichting Conjunctuurklok (PDF: 0,2 MB)
* Beschrijving afzonderlijke indicatoren van de Conjunctuurklok
* Methodological aspects; concept, cycle computation and indicator selection (PDF: 1,5 MB)
* SVG viewer

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 44 44
Fax (070) 337 59 71
E-mail: persdienst@cbs.nl