Gemeente Deventer

Week 21, 24 mei 2006

GEMEENTE vergroot bereikbaarheid stad over het water

De gemeente Deventer beheert en onderhoudt de openbare ruimte. Een onderdeel van deze openbare ruimte bestaat uit water in en om de stad. Onderhoud van dit water bestaat voornamelijk uit het baggeren van de waterbodems. Doel hiervan is het water bevaarbaar te houden voor schepen en verontreinigingen te verwijderen. Het college heeft vandaag ingestemd met de programmering voor de periode 2007-2009.

In Nederland en dus ook in de gemeente Deventer is er de afgelopen decennia veel geïnvesteerd in het bereikbaar maken van de steden. Hierbij wordt vaak aan wegen gedacht. De gemeente Deventer heeft ook aandacht voor de bereikbaarheid van de havens en aanlegvoorzieningen over water.

Op de door de gemeente onderhouden waterbodems ontstaat in de loop der jaren een sliblaag. Deze sliblaag leidt tot een beperkt beschikbare vaardiepte. Deze sliblaag is daarnaast ook nog vaak verontreinigd.

In 2003 is in samenwerking met de provincie en het waterschap Groot Salland een 10 jaren baggerscenario opgesteld. Een groot project hieruit was het baggeren van de haven van Bergweide. Dit project is dit jaar met een positief resultaat afgesloten, zodat er ruimte is voor extra baggerwerkzaamheden.

Het college van B&W heeft besloten dat het restant reserve Baggeren wordt ingezet bij het baggeren van de IJsselbodem voor de kademuur (De Wellekade), als bijdrage aan het project
Overijsselskanaal/Hunneperkade en als dekking voor het onderzoek naar de voorhaven bij de Prins Bernardsluis. Met de inzet van deze middelen bereikt de gemeente Deventer, dat de verschillende locaties beter bereikbaar worden over water en de waterbodem weer schoon is.

De genoemde projecten worden in nauw overleg en samenwerking met Waterschap Groot Salland, Rijkswaterstaat en Provincie Overijssel uitgevoerd.

Voorbereidende werkzaamheden starten in 2006. Uitvoering van de baggerwerkzaamheden staat gepland voor 2007-2009.

Het collegevoorstel is in te zien bij het Informatiecentrum in het Stadskantoor aan het Burseplein en te downloaden via www.deventer.nl

Publicatiedatum: 24-5-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging woensdag 24 mei 2006