Politiebond ACP

Is IP of IPAP nodig?

WIA
De afgelopen tijd is binnen de politie-organisaties (in ieder geval Utrecht en Rotterdam) informatie verstrekt die verwarring kan wekken over de zin en onzin van aanvullende
arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Ook in de pers verschijnen soms berichten dat onder de wet WIA (de nieuwe WAO) aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekeringen niet meer zinvol zouden zijn. Via dit bericht willen we deze mogelijke misverstanden rechtzetten. Voor de situatie bij de overheid zijn een tweetal inkomensvoorzieningen van belang. Allereerst het invaliditeitspensioen (IP) van ABP. Dit is ook wel bekend als IP bovenwettelijk ofwel IP (bovenwettelijk) hoog c.q. laag. Verder is van belang het IP Aanvullingsplan (IPAP) van Loyalis.

Het IP
Het IP van ABP is een collectieve regeling waaraan je verplicht deelneemt. Afzien van IP is dus niet mogelijk. Tot 1-1-2006 voorzag het IP o.a. in verzekering van het zogenaamde WAO-gat of WAO-hiaat. Dit WAO-gat is met de invoering van de WIA komen te vervallen. Het IP doet echter meer dan verzekering van het WAO-gat. Zo verzekert het IP het inkomen boven het maximumdagloon, dit is ongeveer EUR 43.770 per jaar. Verder biedt het IP, indien toegekend bij 60 jaar of ouder, een aanvulling op de IVA uitkering van de WIA van ongeveer 5% van het inkomen (dit geldt ook voor IP laag). Na afloop van de suppletie-uitkering bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid biedt het IP bovendien een (beperkte) aanvulling op de vervolguitkering van de WIA. Deze aanvulling is lager indien gekozen is voor IP laag. Deze aanvulling is hoger naarmate er sprake is van meer diensttijd (diensttijd IP). Deze regeling geldt in ieder geval nog tot 1 juli 2006, daarna zal de regeling door het ABP worden aangepast (nog niet bekend is hoe). Kortom: ook onder de WIA is het IP een nuttige aanvulling. Het is bovendien niet mogelijk om deelname aan het IP op te zeggen. Evenmin is het mogelijk om alsnog te kiezen voor IP (bovenwettelijk) hoog of laag. Die keuze is slechts eenmalig mogelijk binnen een maand na indiensttreding. Ook is er geen sprake van premierestitutie IP. De premie die in 2004 en 2005 is betaald, is gebruikt om de IP´s te betalen die in die jaren zijn toegekend, dus toen er nog wel sprake was van een WAO-gat.

IPAP
IPAP is een individuele aanvullende verzekering waaraan de werknemer vrijwillig deelneemt. IPAP verzekerde niet het WAO-gat, omdat het IP daar al in voorzag (zie boven). IPAP verzekert een heel ander hiaat. Dit is in de pers wel bekend als "WGA-gat" of "WIA-krater". Dit hiaat ontstaat wanneer een gedeeltelijk arbeidsgeschikte geen of onvoldoende werk kan vinden. Zijn inkomen kan dan op termijn dalen tot een zeer laag niveau. Dit risico bestond al onder de WAO en is met de WIA nog groter geworden. Met een IP Aanvullingsplan is dat niet aan de orde. Het IP Aanvullingplan biedt de polishouder tot 65 jaar een aanvulling tot tenminste 70% van het verzekerd inkomen zolang hij geen of onvoldoende werk kan vinden. Dit percentage bedraagt 65% voor personen die hebben gekozen voor IP laag. Als de werknemer al tot 65 jaar een bovenwettelijke uitkering heeft keert IPAP vanaf 57,5 jaar 10% uit na afloop van de suppletie. Bij volledige arbeidsongeschiktheid geeft Loyalis een aanvullende uitkering van 10% van het verzekerd inkomen.

Kortom: IPAP is ook na de invoering van de WIA een zeer zinvolle aanvullende
verzekering. Overigens is ook bij IPAP geen sprake van premierestitutie omdat IPAP geen WAO-gat verzekering is (en was). Vragen? Neem contact op met Loyalis via het nummer 045 579 6111 van 08.00 19.00 u.