Gemeente Weert

24 mei 2006

Na een jaar blijkt:

opvangcentrum functioneert goed en leidt niet tot vermindering leefbaarheid omgeving

Uit de tweede evaluatie van het Centrum voor daklozenopvang en verslavingszorg, dat nu een jaar is gevestigd aan de Wilhelminasingel 10b, blijkt dat het centrum voorziet in een behoefte. Dat mag worden geconcludeerd uit het aantal bezoekers, het bereik tot nu toe en het veelvuldige gebruik van de gebruikersruimte. Voor wat betreft de gevolgen voor de omgeving van de voorziening blijkt dat de afspraken tussen de diverse partijen worden nagekomen. Met de vooraf gevreesde overlast valt het relatief gezien mee en gemelde incidenten worden zoveel mogelijk in de kiem gesmoord door de piketdienst. Uit de Veiligheidsscan 2006 blijkt dat het veiligheidsgevoel van de binnenstadbewoners niet is afgenomen. De veiligheid en leefbaarheid wordt over de gehele linie voldoende tot goed beoordeeld. De begeleidingscommissie, waar o.a. omwonenden en ondernemers uit de binnenstad deel van uitmaken, onderschrijft de conclusies en aanbevelingen in het evaluatierapport en is kritisch tevreden.

Op 18 april 2005 ging het Centrum voor daklozenopvang en verslavingszorg van start in het pand Wilhelminasingel 10b. Zoals toegezegd aan de gemeenteraad zijn na een half jaar en na een jaar evaluaties opgesteld. Het tweede evaluatierapport is er nu.

Indruk
De komst - en vooral de locatie - van een opvangcentrum voor daklozen en drugsverslaafden in Weert heeft de afgelopen jaren tot veel discussie geleid. De vraag of een dergelijke omstreden voorziening zou leiden tot overlast in de omgeving, stond daarbij centraal. Het tweede evaluatierapport meldt, dat op basis van de ervaringsgegevens én de bevindingen van de begeleidingscommissie, kan worden geconcludeerd dat het opvangcentrum aan de vooraf gestelde voorwaarden voldoet. Zoals al bij de evaluatie van het eerste halfjaar is geconstateerd, blijft continue alertheid in de omgeving van het centrum geboden. Zo zijn onder andere de parkeergarages in het centrum van de stad plaatsen waar de doelgroep zich, overigens ook al vóór de komst van de opvang, bij voorkeur ophoudt. Extra toezicht door politie en stadstoezicht blijft dus nodig.

Begeleidingscommissie
De begeleidingscommissie die is ingesteld voor het opvangcentrum vindt dat de kordate manier van samenwerken, de openheid en transparantie, er mede toe heeft geleid dat de komst van het opvangcentrum in goede banen is geleid. Ook beoordeelt zij de tweede rapportage als helder en goed onderbouwd. De commissie concludeert dat aan alle vooraf gestelde voorwaarden wordt voldaan. Het is nu zaak het positieve beeld vast te houden, zo vindt de commissie. De aandacht moet dus niet verslappen en de omgeving moet blijven signaleren, anders kan mogelijke overlast niet worden aangepakt. Het oordeel van de begeleidingscommissie kan in twee woorden worden samengevat: kritisch tevreden.

Aanbevelingen
In de evaluatienota worden voor de komende tijd geen nieuwe aanbevelingen voorgesteld. Op basis van het huidige beleid en de gemaakte afspraken zijn vooralsnog geen nieuwe acties noodzakelijk. De huidige zijn afdoende en zullen worden gecontinueerd. De begeleidingscommissie blijft het orgaan waar de ontwikkelingen worden gevolgd en zonodige wijzigingen worden besproken en maatregelen worden getroffen.

De gemeenteraad wordt, via de raadscommissie, jaarlijks in het voorjaar geïnformeerd aan de hand van het jaarverslag van de stichting MOV Limburg, een overzicht van ingekomen overlastmeldingen en eventuele maatregelen die daarop zijn genomen.

Marijke Creemers,
Infocentrum gemeente Weert
Postadres: Postbus 950, 6000 AZ Weert
Bezoekadres: Beekstraat 54 Weert
Telefoon: (0495) 575 300
Fax: (0495) 542 906
E-mail: m.creemers@weert.nl
Algemeen e-mailadres: gemeente@weert.nl
Website: http://www.weert.nl

2006.092 FS

---- --