Stichting Natuur en Milieu

23 mei 2006 - De vandaag verschenen Milieubalans 2006 van het Milieu- en Natuurplanbureau bevestigt het beeld dat het huidige kabinet te weinig ambities heeft op milieugebied. De Milieubalans laat zien dat Nederland op tal van terreinen niet voldoet aan de Europese eisen, terwijl dat wel kan. Gevolg is dat jaarlijks tienduizenden mensen vroegtijdig overlijden door de slechte luchtkwaliteit, ons grondwater nog steeds sterk is vervuild en wij onze bijdrage aan het tegengaan van klimaatverandering vooral afkopen in het buitenland. 'De Milieubalans laat zien dat het milieubeleid op dit moment het beste te omschrijven valt als een slappe hap', zegt Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Stichting Natuur en Milieu.

Volgens Natuur en Milieu beschikt Nederland over de kennis en de mogelijkheden om écht te kiezen voor duurzaamheid. Maar terwijl de effecten van klimaatverandering in de wereld steeds meer zichtbaar worden, valt in de Milieubalans te lezen dat CO -emissies in Nederland alleen maar toenemen. Natuur en Milieu vindt het daarom ongelofelijk dat het Kabinet geen energiebesparingsbeleid voert voor huizen en kantoorgebouwen. Natuur en Milieu bepleit dat het Kabinet zo snel mogelijk de voorstellen van het zojuist verschenen Energietransitieactieplan
overneemt en jaarlijks 2 miljard gaat vrijmaken voor het investeren in een duurzame energievoorziening.

Ook voorziet de Milieubalans dat Nederland de doelen voor NO en SO voor 2010 niet gaat halen, terwijl dat volgens Natuur en Milieu wél kan, bijvoorbeeld door minder emissierechten toe te delen aan de industrie en door bij de vergunningverlening aan de grote industrie de Europese emissie-eisen (de zogenoemde IPPC-richtlijn) toe te passen.

Schrijnend is het ook om te moeten constateren dat het Kabinet in Brussel pleit voor het oprekken van de fijnstofnormen, terwijl tienduizenden mensen vroegtijdig sterven als gevolg van vieze lucht. Waar steden in het
buitenland er niet voor terugdeinzen om rigoureuze verkeersbeperkende maatregelen te nemen, komen we in Nederland vooralsnog niet verder dan een discussie over wel of niet afschaffen van 80-kilometerzones. Serieuze mogelijkheden als het verhogen van de dieselaccijns en prijsbeleid zoals in Londen en Stockholm met succes wordt gevoerd, komen niet eens in beeld.

Ook op het gebied van water- en natuurkwaliteit slaagt Nederland er niet in om zich aan de Europees afgesproken doelen te houden. Natuur en Milieu vindt daarom dat de normen voor nitraat en fosfaat moeten worden aangescherpt. Dat is overigens óók in het belang van de boeren: als de doelen voor 2009 voor nitraat in het grondwater niet worden gehaald, zal de Europese Commissie Nederland niet toestaan nog langer meer mest dan de EU-norm op het land te brengen.